Savanyú az EU-s pénz - jobb a régi recept?

Különös kijelentést tett a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára: az uniós források nem csupán jók, hanem rosszak is. Egyébként meg növelni kell a termelékenységet.
Napi.hu, 2016. szeptember 30. péntek, 09:27
Fotó: Napi.hu

A következő hat évben az uniós források jelentős hátszelet adnak a magyar gazdaság növekedésnek - derült ki Hornung Ágnes nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár interjújából, amelyet a Világgazdaságnak adott. Ugyanakkor szerinte ezeknek a pénzeknek előnyeik mellett hátrányaik is vannak.

Egyrészt elkényelmesítik a vállalkozásokat. Például a rekordalacsony kamatok és a jó kilátások ellenére mindenki kivár a beruházásaival, mert abban bízik, hogy hozzájuthat olyan uniós pénzhez, amellyel olcsóbban meg tudja úszni a dolgot. Hornung szerint ezen a hozzáálláson változtatni kell.

Másrészt az EU-s pénzek miatt nem feltétlenül piaci alapú döntések születnek, ami  hosszabb távon bajt okozhat. Ezért a vállalkozói szektort és a forrásokat megfelelő irányba kell terelni. A jövőben a gazdasági  növekedés egyik kulcsa a termelékenység javítása lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2016.09.30 09:46

hja, kerem, ha az unios penzeket tenyleg palyaztatnak (versenyeztetnek), es nem lenyulnak elore kivalasztott csokosok, nem lehetne elkenyelmesedesrol beszelni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html