Schulz: túl korai lenne megmondani, ki lehet az új EB-elnök

Egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy ki lehet az Európai Bizottság következő elnöke, a pártoknak előbb egyeztetniük kell arról, hogy milyen programban tudnak megállapodni - hangsúlyozta Martin Schulz, az európai szocialisták listavezetője vasárnap éjjel Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.
MTI, 2014. május 26. hétfő, 09:57
Fotó: Reuters

Az európai parlamenti (EP-) választások nem végleges és hivatalos eredményei szerint az új összetételű testületben is a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Néppártnak lesz a legtöbb mandátuma, a szocialisták továbbra is a második helyet foglalják el.

Schulz, az EP eddigi német szociáldemokrata elnöke szerint azonban ezekből az előzetes adatokból még nem következik, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök néppárti listavezetőnek kell vezetnie az uniós végrehajtó testületet.

Schulz szerint az Európa-párti erőknek tárgyalniuk kell egymással nem csupán a személyekről, hanem a programról is. Schulz három fontos szempontot emelt ki, amelyhez szerinte a szocialisták ragaszkodni fognak, amikor meghatározzák az Európai Bizottság tevékenységének prioritásait. Az első a fiatalok munkanélküliségének a visszaszorítása, a második az adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelem, a harmadik pedig a bankok működésének szigorúbb szabályozása és ellenőrzése.

HOZZÁSZÓLÁSOK