Úgy tűnik, a valóságban sem mond le a hős szerepéről Arnold Schwarzenegger osztrák származású amerikai filmsztár, aki megosztotta nézeteit a légkör veszélyes felmelegedéséről az ENSZ párizsi klímacsúcsának résztvevőivel. Mondanivalójának lényege vetekedett a szépségversenyek jelöltjeinek magvas gondolataival a világbéke szükségességéről - derült ki a CNBC tudósításából.

A világ országainak egyesíteniük kellene erejüket a klímaváltozás megelőzése érdekében ahelyett, hogy a legnagyobb károsanyag-kibocsátókra, köztük Kínára mutogatnak - szögezte le -, majd az ázsiai ország védelmében tovább fűzte mondanivalóját. Szerinte a kínai termékek iránti óriási kereslettel a világ országai mintegy exportálják saját környezetszennyezésüket az azokat gyártó országba.

Valami készül

Az egész világ arra kéri Kínát, hogy állítsa elő a számára szükséges termékeket, amivel oda exportálja károsanyag-kibocsátását, így most az a feladat, hogy mindenki együtt dolgozzon velük a probléma megoldásán - vázolta fel logikai láncát. Nem arról van szól, hogy őket kell kedvelni önmagunkkal szemben, hanem arról, hogy miként tudnánk megoldani a problémát együtt.

A tanácskozás célja, hogy a világ államai megelőzzék a föld légkörének több mint két Celsius-fokos felmelegedését az évszázad végére. Ehhez szükség lenne egy olyan kibocsátáskorlátozási egyezményre, amelyet aláír Kína és az Egyesült Államok, a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országa is.

A kéthetes csúcs félidejében arról érkeztek hírek, hogy a hét végén sikerült közelebb jutni a megállapodáshoz, amelyet a következő napokban kellene véglegesíteniük a jelen lévő energiaügyi minisztereknek.

Lépett egyet-kettőt

Schwarci megfejelte mondanivalóját azzal is, hogy a kormányoknak határozottabb kommunikációt kellene folytatniuk ebben a kérdésben. Itt az ideje annak, hogy belássuk: 20 éves távlatban másra kell felhívniuk az emberek figyelmét, mint amire mai kommunikációjukban koncentrálnak. A filmszínész-exkormányzónak van némi alapja arra, hogy másoknak prédikáljon.

Hivatali idejében - a 2003 és 2011 közötti két ciklusban - elindított néhány klímabarát kezdeményezést Kaliforniában. Például 2005-ben elrendelte, hogy az állam 2050-re az 1990-es szint 80 százalékára csökkentse károsanyag-kibocsátását. Emellett aláírta azt a rendeletet, amely megtiltotta a nagy közszolgáltató cégeknek, hogy hosszú távú szerződést kössenek olyan szállítókkal, amelyek nem teljesítik Kalifornia állam kibocsátási standardjait.