A pártvezetés egyhangúlag döntött, egyúttal határoztak a párt megújulásáról is - mondta Sebastian Kurz . Hétfőn találkozik Christian Kern osztrák kancellárral és javasolni fogja az előrehozott választás megtartását. Kurz tervei szerint az előrehozott választásokat 2018 ősze helyett, idén kora ősszel rendezhetnék

A ÖVP pártvezetés ezáltal támogatta Kurz által szombaton bemutatott feltételeket, amelyekkel vállalta a pártvezetői tisztséget. Ezek között szerepel, hogy a pártelnök hatáskörébe tartozzanak a személyi döntések, önállóan állíthassa össze pártja szövetségi választási listáját, önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkár személyét, valamint kormányzati csapatát, nem pedig a pártelnökség határozata alapján, ahogyan ez eddig történt. Ezen felül szabad kezet kért bármilyen összetételű koalíciós tárgyalásokhoz, és a párt tartalmi vezetését is magának követelte.

A vasárnapi ülésen megállapodtak arról is, hogy a következő választáson Sebastian Kurz listája - az új néppárt (Liste Sebastian Kurz - die neue Volkspartei) néven fognak indulni.

A héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke. Az alkancellár személyéről a vasárnapi pártülésen nem hoztak döntést.
Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyelőre nem reagált az új ÖVP elnök kinevezésére, az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a szociáldemokrata pártelnök, Christian Kern osztrák kancellár hétfőn fogja ismerteti álláspontját.