A CDU és a CSU közös Bundestag-frakciója hétfő délután tanácskozást tartott. Sajtóértesülések szerint korábban azt is mérlegelték, hogy a két párt képviselői külön egyeztetnek, mint június közepén, amikor elmérgesedett a pártelnökök vitája.

Végül a 200 CDU-s és a 46 CSU-s képviselő a megszokott rendben, együttesen ülésezett, a frakcióelnökség pedig a kiszivárgott információk szerint határozatot hozott arról, hogy Angela Merkelnek és Horst Seehofernek még hétfőn le kell zárniuk vitájukat - írja az MTI.

A frakció legnagyobb platformja, a német gazdaság gerincét adó közepes méretű vállalatok érdekeinek képviseletére szerveződött csoportosulás (Parlamentskreis Mittelstand) hozott egy külön határozatot is, amely szerint a CDU/CSU frakciószövetség fennmaradását nem lehet megkérdőjelezni, ezért amennyiben a két pártelnöknek nem sikerül megegyeznie, kedden ismét össze kell hívni a képviselőket, és nekik kell szavazással eldönteni a vita kimenetelét.

A két pártelnök tárgyalása hétfőn kora este, röviddel 18 óra előtt kezdődött a CDU berlini székházában. Horst Seehofer és Angela Merkel egyaránt hétfős delegációval vesz részt a megbeszélésen.

A Der Spiegel című független hírmagazin értesülése szerint a CSU-s Bundestag-képviselők csoportjában nem egyöntetű Horst Seehofer támogatottsága. Bírálatok érik a többi között azért, hogy a kancellárral tárgyaló csoportba csak a saját irányvonalához tartozó politikusokat válogatott be, és nincsenek köztük CSU-s menekültügyi szakpolitikusok sem, például Gerd Müller, a szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.

Hétfő este 22 órától a CDU/CSU koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kérésére összeül a pártok vezetőiből álló koalíciós egyeztető tanács.

Miből fakad a nézeteltérés?

Horst Seehofer és Angela Merkel vitája arról szól, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.
Szakértői becslések szerint havonta legfeljebb néhány száz, máshol már nyilvántartásba vett menedékkérő igyekszik bejutni Németországba a bajor-osztrák határ ellenőrzés alá vett pontjain.

A konfliktus következménye akár a CDU/CSU testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció felbomlása is lehet, ha Horst Seehofer a kancellár egyetértése nélkül ad utasítást a határigazgatási szigorításra, mert ebben az esetben Angela Merkel kénytelen lenne meneszteni a minisztert.

Sajtóértesülések alapján a CDU-ban a pártelnök-kancellárral szemben álló konzervatív irányzatok részéről előterjesztettek egy kompromisszumos javaslatot, amely szerint egyelőre csak azoktól a menedékkérőktől kellene megtagadni a belépést, akiket olyan EU-tagállamban regisztráltak, amely még nem kötött megállapodást Németországgal az érintettek gyorsított visszafogadásáról, vagy nem is hajlandó ilyen kétoldalú megállapodásra.

Seehofer nem enged?

Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy hétfői nyilatkozatában jelezte, hogy nem hajlandó engedni Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének kettejük menekültügyi vitájában, és nem folytatja tovább miniszteri munkáját, ha nem sikerül kompromisszumra bírni a kormányfőt.

Horst Seehofer a Süddeutsche Zeitung című lapnak jelezte, a vita rendezését úgy képzeli el, hogy Angela Merkel engedményeket tesz számára, ellenkező esetben távozik a szövetségi kormányból.

Felajánlotta már a lemondását

Horst Seehofer hétfő hajnalban pártja, a CSU elnökségi ülése után tett nyilatkozatában azt mondta, hogy felajánlotta lemondását pártelnöki és miniszteri tisztségéről, de előbb tesz még egy kísérletet a nézeteltérések rendezésére.

Amennyiben Horst Seehofer valóban távozik tisztségeiből, kiesik a német politika első vonalából, mert nincs mandátuma a Bundestagban vagy a müncheni Landtagban.

Képünk forrása: AFP Photo/Tobias SCHWARZ