Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kormány magas (illetve esetenként nem is olyan magas) beosztású tisztviselői egyre többször hagyják figyelmen kívül Donald Trump elnök bejelentéseit - írja a CNBC. Meghökkentőnek hangzik ugyan, mégis egymást követik azok a konkrét esetek, amelyekben az USA első számú választott vezetője olyan embernek látszik, aki általában csak magának beszél.

Egy nap blamázssorozata

Egyedül augusztus első napján négyszer hagyták figyelmen kívül a "döntéseit". Az amerikai parti őrség parancsnoka kijelentette, hogy továbbra is támogatja egysége transznemű tagjait, mit sem törődve azzal, hogy Trump közölte: a továbbiakban nem szolgálhatnak ilyen emberek az USA fegyveres szervezeteinél.

A szenátus republikánus tagjai új feladatokat vettek a napirendjükre, fittyet hányva arra, hogy a szintén republikánus elnök felszólította őket az Obama-féle egészségügyi rendszer visszavonásával kapcsolatos munka folytatására. Az Obamacare megszüntetésével július végén egy héten át próbálkoztak eredménytelenül.

Rex Tillerson külügyminiszter leszögezte, hogy természetesen nem vádolják Kínát azzal, hogy nem tesz eleget az észak-koreai sztálinista rezsim nukleáris fegyverkezésének visszaszorítása érdekében. Előzőleg főnöke éppen ezzel vádolta Pekinget.

Végül még az alelnök is "helyretette" az elnököt: Mike Pence kijelentette, hogy az államfő és a kongresszus teljes összhangban hozta meg az Oroszországgal szembeni szankciókat, amelyeket azért fogadtak el, mert Moszkva manipulálta a tavalyi amerikai elnökválasztást. Trump aláírta ugyan az erről szóló törvényt, de kifogásolta, hogy a törvényhozás nem adott neki időt a Moszkvával való alkudozásra valamiféle egyezség elérésre érdekében.

Hihetetlen

A legfeltűnőbb az, milyen sokszor tesznek úgy a kormány vezető tisztségviselői, mintha nem Trump lenne a végrehajtó hatalom feje - értékelte a helyzetet blogbejegyzésben Jack Goldsmith, aki a republikánus George W. Bush kormányában vezető tisztséget látott el az igazságügyi minisztériumban.

Soha az előtt nem hagytak figyelmen kívül vagy cáfoltak meg elnököt annyiszor, ahányszor Trumppal teszik ezt az emberei - tette hozzá. Az állam feje egyre inkább névleges vezetővé válik, aki elmondja a véleményét és a kívánságait, ám legfontosabb beosztottai ettől teljesen függetlenül, saját belátásuk szerint teszik a dolgukat.

Ez még mind semmi

A helyzet még ennél is rosszabbnak látszik, ugyanis nem csupán a szövetségi adminisztráció tagjai tesznek Trumpra. Például rendőrségi vezetők határolódtak el attól az ötletétől, hogy durvábban kellene bánni a bűncselekmények gyanúsítottaival.

A Fehér Ház azzal "rendezte ezt a vitát", hogy közölte: az elnök viccelt. A cserkészek Trump helyett kértek elnézést az elnök velük kapcsolatos bárdolatlan kijelentése miatt.

Nem újdonság

Az elnök szavai és kormányának tettei között ráadásul már januári beiktatása óta hiányzik az összhang. James Mattis védelmi miniszterrel januárban a kínzás alkalmazásával kapcsolatban "vesztek össze", majd Trump kijelentette, hogy tudomásul veszi Mattis véleményét.

A tél végén az elnök hangot adott annak a véleményének, miszerint mást is el tud képzelni az izraeli-palesztin konfliktus kezelésére, mint két állam létrehozását. Nikki Haley, az USA ENSZ-nagykövete ezt úgy "pontosította", hogy az Egyesült Államok továbbra is a kétállam-koncepciót támogatja.

Trump folyamatosan megkérdőjelezi, hogy az oroszok kibertámadásokkal megpróbálták befolyásolni az elnökválasztást, miközben az ország legjelentősebb kémelhárító és hírszerző szervezeteinek vezetői kész tényként kezelik ezt.

Az elmúlt hetekben az elnök twitterüzenetek sorozatában és egy interjúban is jelezte, hogy elégedetlen igazságügyi miniszterével, Jeff Sessionsszel az orosz ügyekkel kapcsolatos magatartása miatt. Ilyen esetben az érintett be szokta nyújtani a lemondását, ám Sessions figyelmen kívül hagyta az elnök nyilvános morgolódását.

Nem ért hozzá

A sajátos helyzet egyik magyarázata, hogy Trumpot nem érdeklik a bonyolult politikai-gazdaságpolitikai összefüggések és nem is ért ezekhez. Jó példa erre az amerikai költségvetés adósságfelvételi korlátjának megemelése. Még egy gimnazista is tudja, hogy enélkül technikai államcsődbe kerülne a kormány, és kénytelen lenne felfüggeszteni, illetve korlátozni bizonyos állami intézmények működését.

Az elnök azonban hagyta, hogy kormányának két tagja nyilvános vitába keveredjen egymással egy ilyen fontos kérdésben. Steven Mnuchin pénzügyminiszter a plafon feltétel nélküli megemelését akarja, míg Mick Mulvaney költségvetési igazgató egy költségvetési kiadáscsökkentésekről szóló egyezséggel kötné össze a hitelfelvétel bővítését.

A király meztelen

Bizonyos értelemben a legfelsőbb helyről is megerősítették, hogy Trumpot időnként tudatosan visszafogják, illetve nem követik az utasításait. Vannak olyan emberek az adminisztráción belül, akik azt hiszik, az a feladatuk, hogy megvédjék Amerikát a saját elnökétől - mondta Anthony Scaramucci a Fehér Ház kommunikációs főnökeként.

A király meztelenségére rámutató megjegyzésének része lehetett abban, hogy ebben a beosztásban nem sokáig tevékenykedhetett. John Kelly, a Fehér Ház új kabinetfőnöke egyik első döntéseként kirúgta.

Úgy tűnik, Kelly is beállt azok közé, akik Trumptól óvják az USA-t - jegyzi meg pikírten a CNBC cikke. Ezzel a lépésével ugyanis enyhén szólva felülírta az elnök döntését. Scaramuccit tíz nappal elbocsátása előtt nevezte ki Trump, mégpedig azon kevés beosztottai, legfontosabb munkatársai közé, akik közvetlenül neki jelentenek.

Kínos imázs

Ázsiában gyenge vezetőnek látják Donald Trumpot (ez biztos nem esik jól neki). Ezt szűrte le Janathan Fenby, a LS Lombard befektetési cég kínai vezetője a Kínában és más ázsiai országokban folytatott beszélgetéseiből. Az ázsiai vezetők érzékelik, hogy nagy zajt csap, de keveset cselekszik, ami alááshatja a befolyását. Nem világos, hogy végül is hova akar eljutni - Pekingben jobban szeretik a szokásos formalitásoknak megfelelően viselkedő partnereket. Ezért aztán gondjaik vannak azzal, hogy reagáljanak Trump lépéseire.