Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brüsszelben az Európai Bizottság épületében tárgyalóasztalhoz ült Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a brexitről - tudósított az MTI. Az első szakaszban azonnal két erősen vitatott ügy kerül terítékre.

Az egyik a Nagy-Britanniában élő uniós, illetve az EU-ban élő brit állampolgárok jogainak ügye, a másik a szigetország által a korábbi brit kötelezettségvállalások alapján fizetendő "lelépési díj" kérdése.

Michel Barnier szerint először a brexit által okozott bizonytalanságokat kell kezelni, amelyek első sorban a brit és az uniós állampolgárokat, az uniós szakpolitikák kedvezményezettjeit érintik, valamint a brit és uniós határokra lesznek hatással, különösen az Észak-Írország és Írország közti határra. David Davis még ennyi konkrétumot sem mondott, csak olyan általánosságokra futotta tőle, hogy több dolog köti össze a feleket, mint ami elválasztja őket egymástól.

Az Egyesült Királyságban tavaly június végén tartott referendumon a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. Theresa May brit miniszterelnök idén március 29-én jelentette be hivatalosan Nagy-Britannia unióból való kilépésének szándékát, így a szigetország uniós tagsága 2019. március 29-én.