Semmitmondással indul a sorsdöntő tárgyalás

Megkezdődtek a brexittárgyalások Brüsszelben. Az Egyesült Királyságban közel egy éve volt az a népszavazás, amelyen a többség az uniós kilépés mellett döntött. A válási egyezséget kevesebb, mint másfél év alatt tető alá kéne hozni.
Szepesi Anita, 2017. június 19. hétfő, 13:20
Fotó: AFP

Brüsszelben az Európai Bizottság épületében tárgyalóasztalhoz ült Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a brexitről - tudósított az MTI. Az első szakaszban azonnal két erősen vitatott ügy kerül terítékre.

Az egyik a Nagy-Britanniában élő uniós, illetve az EU-ban élő brit állampolgárok jogainak ügye, a másik a szigetország által a korábbi brit kötelezettségvállalások alapján fizetendő "lelépési díj" kérdése.

Michel Barnier szerint először a brexit által okozott bizonytalanságokat kell kezelni, amelyek első sorban a brit és az uniós állampolgárokat, az uniós szakpolitikák kedvezményezettjeit érintik, valamint a brit és uniós határokra lesznek hatással, különösen az Észak-Írország és Írország közti határra. David Davis még ennyi konkrétumot sem mondott, csak olyan általánosságokra futotta tőle, hogy több dolog köti össze a feleket, mint ami elválasztja őket egymástól.

Az Egyesült Királyságban tavaly június végén tartott referendumon a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. Theresa May brit miniszterelnök idén március 29-én jelentette be hivatalosan Nagy-Britannia unióból való kilépésének szándékát, így a szigetország uniós tagsága 2019. március 29-én.

HOZZÁSZÓLÁSOK