Senki nem tudja, milyen hatása lesz Trump meglepő lépésének

Kérdéses, hogy a Szaúd-Arábiának eladott amerikai fegyverek milyen hatással lesznek a regionális erőegyensúlyra - mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Amerika-szakértő az M1 hétfő reggeli műsorában Donald Trump közel-keleti látogatását elemezve.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 29. hétfő, 08:46
Fotó: MTI/EPA

A szakértő azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök szaúd-arábiai látogatásán fegyvereladási megállapodásokat kötött Rijáddal 460 milliárd dollár értékben, azt mondta: ez egy nagy értékű üzlet, amire az amerikai fegyvergyártók régóta vártak. Hozzátette: hatalmi vetélkedés van Irán és Szaúd-Arábia között, és most Szaúd-Arábia "próbál belehúzni", miközben az amerikai fegyverekkel adott esetben az országon belül is rendet lehet tartani. (Trumpnak udvarolnak a lengyelek.)

Az amerikai elnök izraeli látogatása kapcsán a szakértő arról beszélt, jelzésértékű, hogy Donald Trump ellátogatott Betlehembe és tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az önálló palesztin államról, ugyanakkor itt sem hangzott el konkrétum, vagyis nem látszik, hogy mi lesz a következő lépés, amellyel a rendezés irányába el tudnak indulni - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK