Az elmúlt egy év alatt ötmillió sertést kellett leölni Ázsiában vagy azért, mert megbetegedtek, vagy elővigyázatosságból. Juan Lubroth, a FAO fő állatorvosa pénteken kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy a betegség ellen nincs hatékony védőoltás, ezért az érintett országoknak szigorúan ellenőrizniük kell szárazföldi, vízi és légi határait, hogy megakadályozzák a betegség kórokozójának bejutását és terjedését fertőzött sertéshús vagy sertéshúskészítmények révén.

A sertéspestis jelenleg hat ázsiai országban van jelen, Kambodzsában, Kínában, Észak-Koreában, Laoszban, Mongóliában és Vietnamban. Kínában, a világ legnagyobb sertéstenyésztő országában tavaly augusztusban jelent meg először a betegség.

Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg.

A sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani a betegség terjedését. Az állattenyésztőknek hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.