Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a sertéspestisről

Egyre baljósabb hírek érkeznek sertéspestissel kalcsolatban. Az Állategészségügyi Világszervezet elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a világ teljes sertésállományának negyede áldozatul eshet a vészesen terjedő betegségnek - írja a Time-ra hivatkozva az Index.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 1. péntek, 14:33
Fotó: Pixabay

Miközben Magyarországon is egyre több helyről érkeznek hírek, hogy sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak, sőt egy kiszivárgott jelentés szerint egyes megyékben az összes háztáji sertés leölésére is volt javaslat, a világból is egyre baljósabb hírek érkeznek sertéspestisről: az Állategészségügyi Világszervezet elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a világ teljes sertésállományának negyede áldozatul eshet a vészesen terjedő betegségnek - írja a Time-ra hivatkozva az Index.

Egy ilyen hirtelen visszaesés az állományban élelmiszerhiányhoz, valamint a sertéshús árának drasztikus emelkedéséhez vezethet, de a gyógyszeriparra is kihatással lehet, ugyanis egyes vérhígító-készítmények előállításához is szükségesek az állatok.

Az afrikai sertéspestis halálos a sertésekre, de az embert nem fenyegeti. A betegség terjedésének megakadályozására a kínai hatóságok nagyjából 1,2 millió disznót pusztítottak el 2018 augusztusa óta, aminek következtében a sertéshús ára is a duplájára emelkedett Ázsiában.

Már dolgoznak vakcina kifejlesztésén, de a tudósok komoly kihívással néznek szembe.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.11.02 09:26

@megalodon:
"ha lelőnek egy vaddisznót akkor vizsgáltatniuk kell a dögöt"

Ki kell belezni, majd el kell ásni a beleket és kézi GPS-szel be kell mérni a helyet, 4 helyről mintát kell venni a húsból majd másnap reggel le kell adni a disznót a hűtőben tárolt mintákkal együtt.
Aszongyák' a vadászok, hogy inkább törjön el a kezük mintsem, hogy disznót lőjenek!

Elmebeteg, aki kiadta ezt a rendelkezést!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2019.11.02 09:11

Üzenet Orbán Viktornak

1: Azonnal váltsa le ezt a teljesen inkopetens főállatorvost !
2: Lőjék ki azonnal a létező összes vaddisznót.

A nálunk duló járvány 2007 ben Grúziából indult.
Nálunk 2 év alatt lefertőzte a vaddisznókat Nyiregyházától Zsámbékig ÉS a Nébih szerint évi 20-50 Km.-t tezs meg.
Élő virust már böglyökben is kimutattak és persze ezt az infot ugyanúgy mismásolják mint a kiirtott több ezer házisertést.

A jelenlegi intézkedési terv MINDÖSSZE diagnosztikai célu állománygyértitésről szól, a vaddisznók etetését megtiltották hadd rohangáljanak szerteszét a vaddisznók az országban és a fertőzött területeken ha lelőnek egy vaddisznót akkor vizsgáltatniuk kell a dögöt a virusra (magyarul jó sok meló van vele, inkább nem húzzák meg a ravaszt mert macerás ), ráadásul járványügyi vizsgát tett vadászokról szól a leirat stb stb..

Szóval ITT VALAMI ORBITÁLIS GOND VAN A FEJEKBEN !!!!!!!
Az eredménye a magyar sertés és húsipar teljes tönkrevágása lesz hamarosan ÉBRESZTŐŐŐŐ !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html