Miközben Magyarországon is egyre több helyről érkeznek hírek, hogy sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak, sőt egy kiszivárgott jelentés szerint egyes megyékben az összes háztáji sertés leölésére is volt javaslat, a világból is egyre baljósabb hírek érkeznek sertéspestisről: az Állategészségügyi Világszervezet elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a világ teljes sertésállományának negyede áldozatul eshet a vészesen terjedő betegségnek - írja a Time-ra hivatkozva az Index.

Egy ilyen hirtelen visszaesés az állományban élelmiszerhiányhoz, valamint a sertéshús árának drasztikus emelkedéséhez vezethet, de a gyógyszeriparra is kihatással lehet, ugyanis egyes vérhígító-készítmények előállításához is szükségesek az állatok.

Az afrikai sertéspestis halálos a sertésekre, de az embert nem fenyegeti. A betegség terjedésének megakadályozására a kínai hatóságok nagyjából 1,2 millió disznót pusztítottak el 2018 augusztusa óta, aminek következtében a sertéshús ára is a duplájára emelkedett Ázsiában.

Már dolgoznak vakcina kifejlesztésén, de a tudósok komoly kihívással néznek szembe.