Sikerből bukás: tüntetnek a nyugdíjasok

Gyújtogatással súlyosbított tüntetéseken tiltakoztak több ezren Chilében a kötelező magánnyugdíjrendszer ellen, amely igen halvány nyugdíjakat folyósít a pénztárak tagjainak. A hiba nem az öngondoskodás rendszerében van.
Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 14:45
Fotó: Stocksnap

A chilei magánnyugdíjrendszer ellenzői fokozták a kormányra nehezedő nyomást annak érdekében, hogy adja fel azt nyugdíj-megtakarítási modellt, amely korábban rendkívül sikeresen működött - írta a Wall Street Journal. Az elmúlt hetekben az egész országra kiterjedt tüntetések voltak.

A demonstrálók gumikat égettek és útblokádokat építettek. Amit kifogásolnak, az nagyon egyszerű: a magánnyugdíjpénztárak szégyenlegesen alacsony összegeket fizetnek ügyfeleiknek. Michelle Bachelet államfő igyekszik megoldást találni, reformot ígér, ám a korábbi választóinak nagy része már nem bízik benne.

Régi dicsőség

A mostani konfliktus előzményei 1981-ben keresendők, amikor egy az egyben átalakították magánbiztosítássá az országban addig működő állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszert. A lépés kényszerű intézkedés volt: részben ezzel próbálták tehermentesíteni a csődben lévő chilei államot.

Az előtakarékosság felelősségét a munkavállalók nyakába varrták: a szabályok szerint jövedelmük tíz százalékát kell befizetniük a nyugdíjpénztárukban vezetett egyéni számlájukra.

A rendszer kezdetben rendkívül sikeres volt. A megtakarítások beáramlottak a tőkepiacra, felpörgették a gazdasági növekedést, Latin-Amerika leggazdagabb országává téve Chilét. Annak idején egyebek mellett Romániát és Perut is lekörözték.

Keserű jelen

Eltelt 35 év és a nyugdíjrendszer nem hozza azt, amit vártak tőle. Átlagosan havi 340 dollárt (95 ezer forint) kínál ügyfeleinek - derül ki a nyugdíjpiacot szabályozó hatóság adataiból. A férfiak korábbi jövedelmüknek átlagosan 38 százalékát, a nők 33 százalékát kapják. Ez a legalacsonyabbak között van az OECD-országok összehasonlításában.

A chilei nyugdíjak mintegy nyolcvan százaléka nem éri el a minimálbér szintjét, 44 százalékuk pedig a szegénységi küszöb alatt van. Ez alamizsna - mondja María Pérez 69 éves nyugdíjas tanárnő, aki 390 dollárnak megfelelő pesót kap. Ez éppen megegyezik a minimálbérrel.

Gond a túlsó végen

Az alacsony kifizetések fő oka a kevés befizetés. Ignacio Alvarez, Chile hat nyugdíjpénztárának egyike, az AFP Cuprum korábbi vezetője éveken át rágta a hatóságok fülét, hogy emeljék meg a tízszázalékos nyugdíjcélú megtakarítási rátát. Hiába érvelt azonban azzal, hogy ez az OECD-államokban megszokott befizetési arányok átlagának fele.

További gond, hogy az emberek többsége nem fizeti folyamatosan a nyugdíj-hozzájárulását. Amikor munkanélküliek vagy a feketegazdaságban dolgoznak, elmaradnak a megtakarításaik. A nők helyzete különösen rossz. A nyugdíjpénztárak szövetségének adatai szerint a nő nyugdíjasok több mint fele kevesebb mint 15 éven át takarékoskodik.

A nyugdíjrendszer éppen olyan, mint amilyen a munkaerőpiac, amelyre épül - foglalja össze a lényeget Andres Velasco korábbi pénzügyminiszter.

Ha, akkor...

A rendszer támogatói szerint a szisztéma sikeres, ha a munkavállalók rendszeresen takarékoskodnak. Azok a férfiak, akik több mint 30 éven át fizették a hozzájárulásukat, átlagosan 1000 dolláros ellátást kapnak, ami korábbi jövedelmük 77 százaléka - derül ki az AFP Habitat, egy másik pénztár adataiból.

A nőknél 50 százalék az utóbbi arány, mivel korábban nyugdíjba vonulhatnak és hosszabb a várható élettartamuk.

Reform lesz

Az IMF javasolta a jelenlegi magánnyugdíjrendszer fenntartását, de elismerte, hogy változtatásokra van szükség a kifizetések növelése érdekében. Bachelet első kormánya 2008-ban már megpróbálkozott a reformmal: létrehoztak egy államilag támogatott programot a legszegényebb nyugdíjasok támogatására. Ez minimumnyugdíjat fizet a rászorulóknak.

Emellett igyekeztek erősíteni a versenyt a pénztárak között, hogy ezzel árversenyre kényszerítsék őket. Az ország vezetésének reményei szerint ez elvezethet működési költségeik lefaragásához. Egy új kormány-előterjesztés tovább erősítené a piaci versenyt és ezzel egyidejűleg 10-ről 15 százalékra emelné a nyugdíjcélú befizetések arányát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2016.11.17 10:11

Mintha rokonok lennének a magyarokkal. Nem fizetik a tagdíjat, aztán meg nyikorognak, hogy kevés a be nem fizetett pénz hozama. Bezzeg az ellen nincs kifogásuk, hogy mások fizessék helyettük a nyugdíjalapot. A lopás nemzeti szinten alapjárat ott is a jelek szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.11.16 19:18

"Átlagosan havi 340 dollárt (95 ezer forint) kínál ügyfeleinek - derül ki a nyugdíjpiacot szabályozó hatóság adataiból. A férfiak korábbi jövedelmüknek átlagosan 38 százalékát, a nők 33 százalékát kapják. "
Hogy mi???!!! :O
95000 Ft átlagnyugdíjról a rendszerváltás óta csak álmodni lehetett. (Talán most ennek a kormánynak sikerül.)
". A férfiak korábbi jövedelmüknek átlagosan 38 százalékát, a nők 33 százalékát kapják. "
Micsodaaa...???!!! Hogy még ennek is a háromszorosát keresték aktív korukban? Ezek dúskáltak a pénzben!!
"a szabályok szerint jövedelmük tíz százalékát kell befizetniük a nyugdíjpénztárukban vezetett egyéni számlájukra."
Csak 10 %-ot?? Az a magyarországi jövedelmek háromszorosához képest szinte semmilyen megterhelés
Még ezek égetnek gumit?! Jönnének Magyarországra! Akkor majd megtudnák hogy mi a tőkés kizsákmányolás! :DDD
(Mi mégse égetünk el még egy újságpapírt sem, mégis a libsi tőkések szemében egy szar szemét mocskos rasszista nép vagyunk!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gyalogos, 2016.11.16 19:04

@foldnyuzo: : Korrupt embereknek kedvez a kormány, nem nyugdíjasoknak! Miért nem hozzák nyilvánosságra, az országban hány ezer, illegális villanyáram fogyasztó?
EDF DÉMÁSZ etikai bizottság ingyenélői, milyen munkát végeznek? Önkiszolgáló autómosóknak miért nem kell számlát adni, autómosót milyen padlófűtéssel működtetik, lakossági szennyvízcsatornára miért köthetnek rá? Ez csak egy kis része a korrupciónak, amiért, 0,9% nyugdíjemelés lesz 2017-től! Chile-i nyugdíjasoktól tanulhatnak a magyar nyugdíjasok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.11.16 18:33

@antitroll:
"pixába az állami rendszerrel, mindenki takaríccson magának oszt éjjen abbul majd!"
Akár igazat is adnék neked, ha nem ismerném az emberi természetet, te is ismered bizonyára. Az állami rendszer biztos míg állam létezik legfeljebb alacsony színvonalon. Viszont az önkéntes megtakarítási hajlandóság még művelt emberek szintjén is alacsony. Csak fel kell idézned néhány öreg magyar énekest színészt vagy írót. Vagyonokat kerestek, még sincsen normális nyugdíjuk.
Ha az emberekre lenne csupán bízva, milliós tömegek maradnának ellátás nélkül. Nyomorgó éhhalállal küszködő öreg koldusok népe nem lehetünk.
A fekete gazdaságot e tekintetben is komolyan kell venni és mindenki fizesse a nyugdíjjárulékot, ha tetszik neki ha nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.16 18:28

@antitroll: én már akkor sem megyek bele ennél jobban, mostanában kevesebb az időm. Értelme sincs, hisz a rendszer nagy része megszűnt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html