Mi a sikerszakma Szlovákiában?

Meglepően népszerű Szlovákiában az újságírói szakma, a felsőoktatásból ilyen végzettséggel kikerülők többsége könnyen talál munkát, azok is, akik a magyar nyelvű sajtónál akarnak elhelyezkedni.
Barabás Júlia, 2020. február 12. szerda, 06:20
Fotó: Getty Images

Átlagon felül érdeklődtek az állást keresők az újságírói munkahelyeket kínáló álláshirdetések iránt 2019-ben a Profesia.sk portál összesítése szerint - vette át a hírt a pozsonyi Új Szó. Míg tavaly átlagosan 17 felhasználó reagált egy álláshirdetésre, addig az újságírói munkával kapcsolatosakra 36. 2018-hoz képest ez több mint 10 százalékos növekedés.

Ján Hacek, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara újságírói tanszékének vezetője a Hospodárske novinynek elmondta, a náluk végzők nagy arányban tudnak elhelyezkedni a média területén, ezért elmondható, hogy van igény az újságírókra.

Ugyanezen egyetem magyar tanszékén hét évvel ezelőtt magyar nyelven indítottak szerkesztőszakot. Misad Katalin, a tanszék vezetője lapunk megkeresésére elmondta, bár pontos adatai nincsenek, tudomása szerint a szakot elvégzők jelentős része talál munkát a médiánál. Mint mondta, a legelső évfolyam 16 végzőséből a diplomaosztó után 11-en helyezkedtek el a médiában, a tavaly végzettek közül pedig nyolcból öten.

HOZZÁSZÓLÁSOK