Sikkasztott az űrközpont építője - súlyos büntetést kapott

Tizenkét évi börtönbüntetésre ítélte Jurij Hrizmant, a Dalszpecsztroj építkezési vállalat volt igazgatóját, a cég volt könyvelőjére Vlagyimir Asihminra pedig hétévi szabadságvesztést szabott ki hétfőn a habarovszki körzeti katonai bíróság, a Vosztocsnij űrközpont építésekor elkövetett 5,16 milliárd rubeles (mintegy 23,4 milliárd forintos) sikkasztás ügyében.
Szepesi Anita, 2018. február 26. hétfő, 07:55
Fotó: Napi.hu

A Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási cég keresete alapján indított perben Viktor Csudov, Habarovszk járás dumájának (törvényhozó testületének) volt elnöke hat, Mihail Hrizmman, a Dalszpecsztroj vezetőjének fia pedig öt és fél évet kapott.

Az idősebb Hrizmant és Asihmint hatáskörrel való visszaélésben, emellett az apát és fiát valamint Csudovot különösen nagy értékben elkövetett sikkasztásban találták vétkesnek. Az ügyben zárt tárgyalást tartottak, mert a per 300 kötetre rúgó dokumentációja államtitkokat is tartalmaz - írta az MTI.

A Vosztocsnij építésével kapcsolatban több büntetőeljárást is indítottak. Az egyikben - 2016 áprilisának végén Moszkvában - a Csendes-óceáni Hídépítő Vállalat (TMK) vezérigazgatóját, Igor Nyesztyerenkót ítélték három év és három hónap börtönre, mert csalással 104,5 millió rubelt emelt el a Vosztocsnij költségvetéséből.

A távol-keleti Ciolkovszkij (korábban: Uglegorszk) város mellett épülő Vosztocsnijban az eredeti tervek szerint 2015. november 30-án bocsátották volna fel az első rakétát, ám Vlagyimir Putyin orosz elnök - a munkálatok akadozása miatt - hat héttel a tervezett start előtt átütemezte az indítást 2016. április 27-re. Műszaki hiba miatt azonban az űrközpont felavatását még egy nappal el kellett halasztani.

Az épülő űrközpont kapacitásainak kereskedelmi értékesítése idén kezdődhet meg. 2018-ban 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő Vosztocsnij objektumot Oroszország fő polgári űrrepülőterének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK