Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Warren Buffett befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway egymilliárd dollárért megvásárolja a Phillips 66 olajipari vállalat különleges vegyi anyagokkal foglalkozó részlegét. A Phillips Speciality Products Inc. (PSPI) olyan síkosító termékeket készít, amelyek meggyorsítják az olaj, az olajszármazékok vagy akár a szennyvíz áthaladását a csőhálózatokban.

A társaság 140 embernek ad munkát Texasban, emellett kutatási és fejlesztési részleget működtet Oklahomában és értékesítési divíziót Belgiumban és Oroszországban. A PSPI árbevételét és üzemi eredményét nem hozták nyilvánosságra. Az biztos, hogy a felvásárlás értéke meghaladhatja az 1,4 milliárd dollárt, mivel a cég 450 millió dollár készpénzzel, illetve gyorsan készpénzzé tehető eszközzel rendelkezik. Az említett egymilliárd dollár a vállalat jelenlegi piaci értéke.

A Berkshire szokatlan módon egyenlíti ki a portéka vételárát: nem készpénzzel vagy saját részvényeivel fizet a Phillips 66-nak, hanem visszaadja az utóbbi cég 19 millió részvényét. A Phillips 66 éppen a közepén tart egy hárommilliárd dolláros részvény-visszavásárlási programnak, így végül is a 19 milliós pakkért a PSPI átadásával fizet. A befektetési cég jelenleg 27 millió Phillips 66-papírt birtokol. Az adásvételt a jövő év első felében bonyolítják le.

Régóta lenyűgöz a Phillips 66 üzleti portfóliója - magyarázta döntését Buffett, a világ talán legtekintélyesebb tőzsdei guruja. Elemzők szerint a Berkshire szereti olyan nagyobb vállalatokba fektetni a pénzét, amelyek üzleti modellje letisztult és jól előre tervezethő bevételt érnek le. A PSPI-t három évvel azt követően szerzik meg, hogy kilencmilliárd dollárért megvásárolták a Lubrizol nevű vegyipari vállalatot, amely szintén speciális anyagok gyártásával foglalkozik. A két cég egyesítése az utóbbi vezérigazgatója, James Hambrick felügyelete alá kerül a Berskhire-nél.