A kormány népszavazási reklámkampányának költségeiről egyelőre nem adnak információt, mondván: még zajlanak a hirdetések, s ezért nem készült összesítés - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Később derülhet ki, melyik reklámcég, mennyit zsebelhet be a visszafogottnak aligha nevezhető propagandahadjárat kiadásaiból.

Ami a kormányzati reklámokat illeti, a hét legnagyobb közterületi reklámfelületeket értékesítő vállalat közül a Publimont Kft. járt a legrosszabbul, amelynek állami megrendelésekből származó hirdetési bevételei 2016. január és május között felére csökkentek az elmúlt év azonos időszakához képest.

Ez a cég a Simicska Lajos nagyvállalkozó, Orbán Viktor volt barátja érdekeltségébe tartozik. Hiába sanyargatja azonban a kormány Simicskát, mivel a Publimont a piac második legnagyobb szereplője, nehezen kerülhetik meg a plakátkampányt indító hirdetők. Ennek köszönhető, hogy az említett időszakban ez a vállalkozás érte el a második legnagyobb bevételnövekedést.

A legnagyobbat azonban a francia JCDecaux Hungary Zrt. kaszálta, amelynek az állami hirdetésekből származó bevétele több mint hatszorosára emelkedett. A kormányzati hirdetések súlya a bevételein belül a 2015-ös két százalékról 13 százalékra ugrott.