Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alex Salmond, aki egy héttel a skót függetlenségi népszavazás előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatót Edinburghban, kijelentette: az az érv sem igaz, hogy Skócia nem lehetne a NATO tagja, ha kitiltja területéről az atomfegyvereket. Az önálló brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta támaszpontja jelenleg Skóciában van. A skót kormány már korábban bejelentette, hogy ha Skócia függetlenné válik, területén és felségvizein nem tárolhatók nukleáris fegyverek, így az elszakadást pártolók győzelme esetén a Trident-flottát elvileg át kellene telepíteni Angliába.

A skót NATO-tagság kilátását nemrégiben Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség leköszönő főtitkára is meglehetősen borúlátóan ítélte meg. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak nyilatkozva a minap kijelentette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a NATO-tagságra törekvő országoknak egyes esetekben "sok-sok évig" várniuk kellett, mielőtt csatlakozhattak a szövetséghez.

Rasmussen hozzátette: bármelyik NATO-tagállam szabhat olyan feltételeket, amelyek megakadályozhatják egy jelentkező ország felvételét.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Alex Salmond azonban elvetette ezeket az érveket, mondván: a független Skóciát mind a NATO, mind az Európai Unió szívesen tagjai közé fogadja majd.

A skót kormányfő azzal vádolta David Cameron brit miniszterelnököt, hogy ő hangolja össze a skóciai függetlenség elleni "félelemkeltő hadjáratot". Salmond szerint például a Downing Street szivárogtatta ki idő előtt azt is, hogy áttelepülési terveket dolgozott ki a két legnagyobb skóciai székhelyű bankcsoport arra az esetre, ha a jövő csütörtöki népszavazáson a skót választók Skócia függetlenné válására szavaznának.

Az 1727 óta Skóciában bejegyzett Royal Bank of Scotland (RBS) csütörtökön maga is megerősítette a piacon már jó ideje hallható értesüléseket arról, hogy készenléti terveket vázolt fel székhelye áttelepítésére Skóciából Londonba, ha Skócia elszakadna Nagy-Britanniától.

A másik nagy skóciai bejegyzésű pénzügyi szolgáltató, a Lloyds Banking Group is bejelentette, hogy tervei vannak "új jogi entitások" létrehozására Angliában, és a legnagyobb skóciai székhelyű biztosítási konglomerátum, a Standard Life is hasonló tervekről számolt be.

A pénzintézeteknek elsősorban azért kellene angliai központtal bejegyzett jogi személyként is megjelenniük Skócia függetlenné válása esetén, hogy ne veszítsék el a Bank of England - a brit jegybank - likviditási garanciáit.

Csütörtöki edinburghi sajtóértekezletén ugyanakkor Salmond kijelentette: e "szándékos félelemkeltések" és London "durva megfélemlítési kampánya" ellenére is a skótok többsége jövő csütörtökön a függetlenségre fog szavazni. "Skócia történelmi pillanat küszöbén áll" - mondta. Az elszakadást pártolók előretörésére utalva hozzátette, hogy a függetlenségellenes kampány "a végzete felé tart".

Eddig mindössze egyetlen olyan közvélemény-kutatási adat került nyilvánosságra, amely a függetlenséget pártolók támogatottsági előnyét mutatta. Egy új, csütörtökön közzétett felmérés azonban azt jelezte, hogy változatlanul a brit unió fenntartására voksolók vannak többségben.

Csütörtökön az egyik legbefolyásosabb skót lap, az Edinburghban szerkesztett The Scotsman három újságoldalt kitöltő szerkesztőségi írásban foglalt állást Skócia függetlenné válása ellen. A héten a Financial Times című londoni gazdasági napilap is a brit unió fenntartását támogatta szerkesztőségi állásfoglalásában.