Soha nem látott ellenféllel kerülhet szembe az EU

A Sziriza, az a görögországi radikális baloldali párt, amely fél éven át dacolt az EU-val, lebegtetve azt a lehetőséget, hogy feladja a görög eurót, amivel óriási pénzügyi felfordulást okozott volna, kismiska ahhoz képest, amivel az olaszországi radikális kormány létrejötte esetén szembe kerülhet Európa.
Komócsin Sándor, 2018. május 18. péntek, 07:08
Fotó: Stocksnap

Nem véletlenül tette le a voksot szerkesztőségi cikkben a Financial Times (FT) amellett, hogy az olaszországi radikális bal- és jobboldal lehetséges összefogása arra emlékeztet, mint amikor a barbárok Rómát fenyegették. A cikk szerint az elmúlt hatvan év legszokatlanabb és legtapasztalatlanabb vezetése veheti át az eurózóna harmadik legnagyobb országának irányítását, olyan gazdasági tervekkel, amelyek enyhén szólva aggodalomra adnak okot.

A legrosszabb forgatókönyv

A március eleji olaszországi választások előtt az európai vezetők, a szakértők és a pénzügyi élet szereplői egyetértettek abba, hogy az elitellenes, baloldali Öt Csillag mozgalom és a bevándorlófaló, jobboldali Liga koalíciója lenne a legrosszabb kimenetele a szavazásnak. Most azt láthatják, hogy ezek a mérsékelt politikai nézőpontból nézve barbár csapatok nem egyszerűen Róma kapui előtt állnak, hanem az övék lehet a város, pontosabban az ország.

Az FT szerkesztői persze nem szó szerint gondolják ezt, hiszen a két párt demokratikus, korrekt, átlátható választásokon szerezte meg a többséget, amelynek alapján kormányt alakíthatnak. A politika főáramába tartozó pártok csak magukat okolhatják, hogy vesztettek: az elmúlt 20 évben az olasz gazdaság stagnált, félig működő reformok indultak és sok időt pazaroltak el kétbalkezes kormányzással.

Mi várható

A pénzügyi lap szerint ha kormányt alakít a két párt, megmutathatják, hogy képesek mindezen túllépni, ha nem, akkor a választóknak legközelebb módjuk lesz módosítani korábbi szavazatukon. Wolfgang Münchau, az FT európai ügyekkel foglalkozó publicistája úgy véli, bár mindkét párt euroszkeptikus és európaellenes (a Liga a szélsőségesebb ezen a téren), nem mennének fejjel a falnak, ha felvállalnák a kormányzást.

Tanulmányozták a görög válságkezelést, amely azt mutatta, hogy végül mindig az eurózóna északi országainak lett igaza és az aktuális athéni kormány engedett. Nem szegnék tehát meg az EU fiskális korlátozásait és nem fenyegetnének az eurózóna elhagyásával. Ez azonban csak taktikai visszavonulás lenne választási ígéreteikhez képest. A két párt kiszivárgott kormányprogram-tervezete igazolta az elemzőt: eszerint az ország eurózóna-tagságáról a többi eurótagállammal közösen dönthetnek.

Ezt már láttuk

A két párt a választási kampányban gazdasággal kapcsolatban egymásnak ellentmondó ajánlattal házalt - emlékeztet az FT szerkesztőségi cikke. Az Öt Csillag 780 eurós (245 ezer forint) alapjövedelemmel, a liga 15 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadóval. Mindketten visszacsinálnák Marion Monti kormányfő 2011-es nyugdíjreformját, amivel sikerült megnyugtatni az államcsődtől tartó piacokat az eurózóna adósságválságának mélyén. A kormányprogram-tervezet megemlíti az alapjövedelmet, kétkulcsos adórendszerről ír, nyugdíjreformot említ és kiáll az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók feloldása ellen. (Ezeket Moszkva 2014-es ukrajnai beavatkozásakor fogadták el.)

Az ötletek megvalósítása euró tíz milliárdokba kerülne - hívják fel a figyelmet szakértők -, amire a radikális pártok meglehetősen ortodox, mondhatni unalmas választ adnak: csökkentenék a közkiadásokat, állami vagyont értékesítenének, visszaszorítanák az adóelkerülést és felpörgetnék a gazdasági növekedést. Szép tervek, csak az a gond, hogy Silvio Berlusconi kormányai az elmúlt években mindegyiket megpróbálták, de legfeljebb részeredményeket értek el.

Ezt még nem láttuk

Friss fejlemény lehet az olasz belpolitikában, hogy egy milánói bíróság helyt adott Berlusconi rehabilitációs kérelmének, így újra nyíltan visszatérhet a politikába. (Adócsalás miatt 2013-ban tiltották el hat évre a közügyek gyakorlásától. A rehabilitációt az ítélet után három év elteltével lehet kérvényezni - ezzel élt a korábbi négyszeres kormányfő, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságán is kérelmezte ugyanezt.)

Münchau úgy véli, ez csak átmeneti izgalmat okoz az olasz politikában: bár újra indulhat választott tisztségekért, Berlusconi ideje már lejárt. Helyette inkább az Öt Csillag és a Liga formálhatja Olaszország jövőjét akár a következő öt évben. Ehhez persze meg kellene egyezniük a kormány személyi összetételében, mindenekelőtt találniuk kellene egy kölcsönösen elfogadható miniszterelnök-jelöltet.

A pártok azt ígérik, hogy pártszavazásra bocsátják a kormányprogramot és a személyi kérdéseket. Ha ezeken átmegy az alku, akkor Brüsszel szembe találhatja magát Olaszországgal, amely jóval nagyobb falat, mint Görögország, nem lehet olyan könnyen lenyelni. Az Öt Csillag-Liga páros sokkal nagyobb kihívást intézhet az EU-val szemben, mint amilyet a Sziriza jelentett. Nem meglepő, hogy az olasz tőzsde zuhanással, az állampapírpiac kötvényeladásokkal reagált a hírre, hogy kormányt alakíthatnak.

A fotó forrása: StockSnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.05.20 09:02

@zana: Hát, igen. Nincs abban meglepetés, h a rothschildokat kiszolgáló labanc habsburgokat is isteníted a magyarokkal szemben. féreg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.05.19 08:57

@zana:
Ja, akkor is voltak a hazának ellenségei, meg meg most is vannak. Pont olyanok mint te...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2018.05.19 06:25

Ha lenne normális pénzügyi sajtó, akkor már rég megírta volna azt, hogy a történelemben eddig minden valutaövezet szétesett. Ezt az euró alapítói is tudták. Volt is olyan felvetés, hogy csak az azonos fejlettségű országoknál legyen közös valuta, mert különben szétesik a rendszer. De nem, a németek kihasználva a déliek gyengeségét, kaptak egy gyenge árfolyamú eurót, a déliek meg egy erőset. Ezért a délieknél állandó hiány van, míg az északiaknál állandóan többlet. A közös pénz miatt pedig a déliek nem tudnak élni a leértékeléssel. De ezt már Milton Friedman is elmondta, hogy az euró így, az első válságát nem éli túl. Vagy az északiak több pénzt adnak vissza délnek és a felzárkózóknak, vagy szétesik az egész. De nem! csak ráerőltetik a déli perifériára az un. "belső leértékelést" s ezzel óriási gazdasági károkat okoznak még mindig. Azt hiszi a német vezetés, ha a déli periférián általános lesz a belső leértékeléssel" kieszközölt bércsökkenés (mert minden megszorításnak, reformnak, kiigazításnak ez a célja), akkor ezzel a periféria versenyképességet-, és egyensúlyi állapotot v. többletet tud csinálni. De nem fog menni. Ez a történelmi tapasztalat. A pénz törvénye erősebb minden ember alkotta jogszabálynál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.05.18 21:58

@zana: seggnyalóknak meg csak egy széles és szaftos segg kellett, de te ezt tudod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.05.18 21:55

@matura:
A sokat szidott Habsburgok hozták be Európát az országba. Koránt sem voltak akkora népnyúzók mint a darutollas magyar urak, akiket Mária Terézia Urbáriumával kellett megfékezni. Ezután aztán kedvük szerinti népnyúzás korlátok közé lett szorítva. Minden község eredeti dokumentuma megtalálható a neten. Döbbenetes!
Itt még a házak számozása ellen is tiltakoztak a 18. század végén.
Sajnos az akkori mentalitás ma is fellehető, akkor Habsburg ellenességnek hívták, ma Európa ellenességnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html