Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brexit politikai előkészítése eddig is rosszul haladt, ám az elmúlt hetekben még rosszabbá vált - vélik a Bloomberg szerkesztői. Az Egyesült Királyságot kormányzó politikai erő, a brit Konzervatív Párt áthidalhatatlannak látszó belső megosztottsága irtózatosan nagy kárt okoz. A politikai rendszer egyre rosszabbul működik, ami egyre inkább rémálommá teszi az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

A dolgok azonban még a mostaninál is sokkal rosszabbra fordulhatnak. Ha Theresa May miniszterelnök megbukik, ahogy az saját pártjának egyre több parlamenti képviselője akarja, akkor a helyzet még szörnyűbbé válhat. A toryk soha nem fognak egyetérteni abban, hogy országuknak milyen viszonyban kell lennie az EU-val, amit tehetnének az az, hogy ezzel kapcsolatos küzdelmüket nem hagyják eszkalálódni.

Kormányozhatatlan ország

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a párt egyre rámenősebb EU-ellenes szárnya kormányozhatatlanná teszi az országot. Amikor Philip Hammond pénzügyminiszter azt mondja, hogy Nagy-Britanniának a lehető legszorosabb kapcsolatot biztosító kereskedelmi megállapodást kell kötnie az unióval - amit józan ésszel nem vitathatna senki -, pártjának euroszkeptikus politikusai dühödten rárontanak.

Még az átmeneti időszak lehetőségét is elutasítják. Ez 2019 márciusától, a szigetország jogi értelemben vett kilépésétől 2020 decemberéig tartana azzal a céllal, hogy időt adjon a vállalatoknak az alkalmazkodásra a megváltozó gazdasági környezethez. A kemény brexitpárti konzervatívok szerint ebben az időszakban "vazallus állammá" válna Nagy-Britannia, mivel lényegében a korábbi gazdasági feltételek között része maradna az egységes európai piacnak, de már nem venne részt az EU közös döntéshozatalában.

Nonszensz

Ez természetesen a radikális politikusokra jellemző, tipikus túlzás. És persze nonszensz, hiszen a kétoldalú brit-EU kapcsolatokon keresztül a londoni kormány de facto megtarthatná befolyását az EU ügyeire. Valójában arról van szó, hogy a rövid ideig fennálló, ideiglenes kint is vagyok, bent is vagyok szituáció az ára annak, hogy a brexit rendezetten történjen.

Ezt valójában a kilépés legelszántabb híveinek kellene a leginkább pártolniuk, hiszen így előzhető meg, hogy a függetlenség korszaka gazdasági sokkal induljon, amit bizonyára nem venne jó néven a lakosság. Ráadásul EU-párti ellenfeleik úgy láthatják - nem is alaptalanul -, hogy ha kiütik saját kormányukat, akkor a brexitprojekt összeomolhat, azaz semmi sem lesz az egészből.

Egy miniszterelnök-választási kaszting a kormánypártban, esetleg egy ezt követő újabb rendkívüli választás - amely ki tudja, milyen eredményt hozna -, netalántán egy második függetlenségi népszavazás tovább mélyítené és nyújtaná a politikai bizonytalanságot, ami fogva tartja a brit gazdaságot.

Nem bonyolult

Az igazság valójában olyan nyilvánvaló, hogy igen-igen elvakultnak kell lenniük azoknak, akiknek nem böki ki a szemét. Az egyre elkeseredettebb megosztottságba hanyatló ország, amely az egyre idegesebb EU-val áll szemben, nem oldhatja meg a saját magának okozott gondokat azzal, ha belpolitikai válságba sodorja önmagát.

May nem tudott elővezetni és megvédeni egy a függetlenné váló Nagy-Britanniáról szóló víziót, ráadásul meggyengítette saját helyzetét a tavaly júniusi előrehozott választással, amely csökkentette pártja parlamenti súlyát. Eközben akármelyik tory politikus ülne a helyében, meggyűlne a baja a brexittel és a konzervatív parlamenti politikusok rebelliójával.

A miniszterelnöknek kezébe kellene vennie a gyeplőt, ám ez nem elég. Pártjának fel kellene mutatnia némi intelligenciát és önuralmat. Ha ezt nem teszik meg, a brexit és a vele járó károk sokkal nagyobb katasztrófát fognak okozni, mint amekkorát a kilépés ellenfelei jósolnak - vélik a Bloomberg szerkesztői.

A fotó forrása: Emmanuel Dunand/AFP