Soha nem látott katasztrófa jöhet - mutatjuk a forgatókönyvet

A kormánypárt belső konfliktusa egyre közelebb hajtja a birodalmi korszakában szép időket is megélt Egyesült Királyságot egy combos politikai káoszhoz és gazdasági katasztrófához. Vajon hiába várja-e a nép, hogy politikai elitje képes legyen önkontrollt gyakorolni indulatai felett?
Komócsin Sándor, 2018. február 1. csütörtök, 11:34
Fotó: AFP

A brexit politikai előkészítése eddig is rosszul haladt, ám az elmúlt hetekben még rosszabbá vált - vélik a Bloomberg szerkesztői. Az Egyesült Királyságot kormányzó politikai erő, a brit Konzervatív Párt áthidalhatatlannak látszó belső megosztottsága irtózatosan nagy kárt okoz. A politikai rendszer egyre rosszabbul működik, ami egyre inkább rémálommá teszi az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

A dolgok azonban még a mostaninál is sokkal rosszabbra fordulhatnak. Ha Theresa May miniszterelnök megbukik, ahogy az saját pártjának egyre több parlamenti képviselője akarja, akkor a helyzet még szörnyűbbé válhat. A toryk soha nem fognak egyetérteni abban, hogy országuknak milyen viszonyban kell lennie az EU-val, amit tehetnének az az, hogy ezzel kapcsolatos küzdelmüket nem hagyják eszkalálódni.

Kormányozhatatlan ország

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a párt egyre rámenősebb EU-ellenes szárnya kormányozhatatlanná teszi az országot. Amikor Philip Hammond pénzügyminiszter azt mondja, hogy Nagy-Britanniának a lehető legszorosabb kapcsolatot biztosító kereskedelmi megállapodást kell kötnie az unióval - amit józan ésszel nem vitathatna senki -, pártjának euroszkeptikus politikusai dühödten rárontanak.

Még az átmeneti időszak lehetőségét is elutasítják. Ez 2019 márciusától, a szigetország jogi értelemben vett kilépésétől 2020 decemberéig tartana azzal a céllal, hogy időt adjon a vállalatoknak az alkalmazkodásra a megváltozó gazdasági környezethez. A kemény brexitpárti konzervatívok szerint ebben az időszakban "vazallus állammá" válna Nagy-Britannia, mivel lényegében a korábbi gazdasági feltételek között része maradna az egységes európai piacnak, de már nem venne részt az EU közös döntéshozatalában.

Nonszensz

Ez természetesen a radikális politikusokra jellemző, tipikus túlzás. És persze nonszensz, hiszen a kétoldalú brit-EU kapcsolatokon keresztül a londoni kormány de facto megtarthatná befolyását az EU ügyeire. Valójában arról van szó, hogy a rövid ideig fennálló, ideiglenes kint is vagyok, bent is vagyok szituáció az ára annak, hogy a brexit rendezetten történjen.

Ezt valójában a kilépés legelszántabb híveinek kellene a leginkább pártolniuk, hiszen így előzhető meg, hogy a függetlenség korszaka gazdasági sokkal induljon, amit bizonyára nem venne jó néven a lakosság. Ráadásul EU-párti ellenfeleik úgy láthatják - nem is alaptalanul -, hogy ha kiütik saját kormányukat, akkor a brexitprojekt összeomolhat, azaz semmi sem lesz az egészből.

Egy miniszterelnök-választási kaszting a kormánypártban, esetleg egy ezt követő újabb rendkívüli választás - amely ki tudja, milyen eredményt hozna -, netalántán egy második függetlenségi népszavazás tovább mélyítené és nyújtaná a politikai bizonytalanságot, ami fogva tartja a brit gazdaságot.

Nem bonyolult

Az igazság valójában olyan nyilvánvaló, hogy igen-igen elvakultnak kell lenniük azoknak, akiknek nem böki ki a szemét. Az egyre elkeseredettebb megosztottságba hanyatló ország, amely az egyre idegesebb EU-val áll szemben, nem oldhatja meg a saját magának okozott gondokat azzal, ha belpolitikai válságba sodorja önmagát.

May nem tudott elővezetni és megvédeni egy a függetlenné váló Nagy-Britanniáról szóló víziót, ráadásul meggyengítette saját helyzetét a tavaly júniusi előrehozott választással, amely csökkentette pártja parlamenti súlyát. Eközben akármelyik tory politikus ülne a helyében, meggyűlne a baja a brexittel és a konzervatív parlamenti politikusok rebelliójával.

A miniszterelnöknek kezébe kellene vennie a gyeplőt, ám ez nem elég. Pártjának fel kellene mutatnia némi intelligenciát és önuralmat. Ha ezt nem teszik meg, a brexit és a vele járó károk sokkal nagyobb katasztrófát fognak okozni, mint amekkorát a kilépés ellenfelei jósolnak - vélik a Bloomberg szerkesztői.

A fotó forrása: Emmanuel Dunand/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.02.02 16:59

@ptiszaii:
na ez is meger egy miset. az angolok anno az EGK megalakulaskor, egy nagy halom "kedvezmenyt" harcoltak ki maguknak. pl a befizeteseik jelentos resze vissza is megy celzottan. errol is ment a vita, hogyha kilepnek, akkor azokat a dedikalt penzeket ki fogja fizetni az kulonbozo szervezeteknek? persze ezekre nincs valasz a leave partiaktol. ha megtortenik a kilepes, akkor az ujra csatlakozasnal mar csak ougyanazokkal a feltetelekkel lehet csatlakozni, mint ahogy a tobbi orszag csatlakozott, oda az alapitoi elojogok. nem ket forintos jatszma lesz az sem, ha megis a maradas kerekedne felul, menne a jogaszkodas rendesen, megjegyzem jogosan. le kell bontani ezeket a kivaltsagokat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2018.02.02 15:59

@Bahnsteig_Eins: Te vadbarom.
Angolok ma már nem akarnak klilépni, viszakoznának.
Eu jogosan nem veszi őket vissza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.02.02 15:49

@Bahnsteig_Eins:
tevedesben elsz. a ket helyzet ossze sem hasonlithato. magyarorszagon egy maroknyi ruszkik altal eltartott kocsogon kivul senki nem akarta fenntartani az akkori igen inseges allapotokat. angliaban ezzel szemben csak a nep fele szeretne, reszben valtoztatni a meglevo rendszeren (kevesebb magyart es lengyelt akar latni), mikozben nagyon meg vannak elegedve az eu-s gazdasagi helyzettel.

kezd az embereknek derengeni, hogy a brexit nem egy sima kilepes, hanem a szopasfaktornak szamtalan fokozata van, amit eddig vegig sem gondoltak. eddig csak a szepet es jot hallotak, ez volt a leave kampany. mostmar az is kezd tudatosulni, hogy a merleg masik serpenyojebe nekik mit kell belerakni. aztan hirtelen mar is annyira biztosak abban, hogy ki kene lepni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.02.02 15:43

ugyanez van az amerikaiaknal is, ott tea party neven nyomatjak a okorseget a jobb oldalon. a mennyisege az ilyenek egeszen megdobbento, a republikanus partot gyakorlatilag foglyul ejtettek. pl ok voltak azok, akik egy olyan alaelnok mellett kampanyoltak, aki azt mondja, hogy a nap kering a fold korul.

a megoldas nehez. a maradek ertelmes jobboldalinak kene elhagynia az "elfoglalt" partjat, aminek eredmenyekeppen legalabb egy evtizedre a baloldal kezebe lokne a kormanyzast, azok minden faszsagaval egyutt. a jelenlegi helyzetben kiszoritani nem tudjak ezeket a szelsesegesen idiotakat, abban biznak, hogy controll alatt tartva, kisebb a kar, mintha a baloldal jutna hatalomhoz. lesz egy torespont, az biztos. lehet az angolok fogjak eljatszani a prototipus szerepet, a tanulsagok igen fontosak lesznek.

igazabol a jobbik kozepre tolodasaval magyarorszagon is kialakult ez a 3 polusu rendszer. a mareknyi ertelmes fideszes, az usaban es angliaban nem letezo "kvazi jobbkozep" part, (a fidesz, a ceu, soros, eu ellenes, biro stb szinten mar joval szelsosegesebb part a jobbiknal) es egy magyaroszagon vekony, de a masik ket orszagban igen vastag baloldali tomb. erdekes evtizednek nezunk elebe, amilyen utemben szaporodnak a hulyek, egyre kevesbe latszik tarthatonak a mindenkinek alanyi jogon jaro valasztoi jog. demokracia, parlamanet, hagyomanyok ide vagy oda, el kell kezdeni szurni a birkakat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.01 19:19

Azaz: a Szovjetunió százszor könnyebben engedett el bennünket 1990-ben, mint az EU-maffia az angolokat...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html