Sok bajt okozhat a pénzpumpa

Joseph Stiglitz szerint a Fed második eszközvásárlási programjának alig lesz kedvező hatása, míg kollégája, a brit Roger Bootle szerint az újabb pénznyomtatás kereskedelmi háborúhoz vezethet.
NAPI, 2010. november 3. szerda, 18:17
Fotó:

Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint a Fed második eszközvásárlási programjának alig lesz érzékelhető hatása, így ahelyett újabb fiskális ösztönzésre volna szükség az USA gazdaságának lendületbe hozásához. Stiglitz szerint a QE2 helyett inkább az államoknak kellene újabb erőforrásokat biztosítani, hogy hatékonyabban működtethessék munkahely-megőrző programjaikat. A Bloombergnek nyilatkozó szakember szerint a Fed beharangozott eszközvásárlási programja mindössze 0,2-0,3 százalékponttal csökkentené a hosszú lejáratú hitelek kamatait, ez pedig nagyon kevés. Stiglitz szerint a Fed figyelmét túlságosan leköti a kamatszint, ám ennek emelésével nem oldódnak meg a problémák.

Brit kollégája, Roger Bootle a BBC-nek nyilatkozva közölte: sokkal komolyabb negatív következményei lehetnek egy újabb nyíltpiaci beavatkozásnak, mint előnyei. Utóbbit meglehetősen mérsékeltnek, előbbit - a Fed által várt eredmény híján - súlyosnak tartja a szakember, aki szerint akár egy amerikai-kínai kereskedelmi háború is kialakulhat a pénznyomda sikertelen beindítását követően. Ha a Fed programja nem éri el a kívánt sikert - érvel Bootle -, újra a kormány kezébe kerül a döntés joga, hogyan ösztönzi a növekedést, s a szakértő szerint a legvalószínűbb megoldás egy protekcionista kereskedelempolitika kialakítása lehet, amely azonban súlyos ellentétekhez vezethet Kínával.

HOZZÁSZÓLÁSOK