A hitel a Vidékfejlesztési Programban megvalósuló projektek hazai központi költségvetési forrásainak refinanszírozását biztosítja. Magyarország a hitelkeretet a szerződés alapján 2020 végéig használhatja fel.

A hitel olyan magyar mezőgazdasági beruházások társfinanszírozását szolgálja, amelyek támogatást kapnak az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alaptól - mondta Varga Mihály gazdasági miniszter. Lehetővé teszi új, innovatív technológiák bevezetését, új ismeretek megszerzését segítő képzési és tanácsadási rendszerek fejlesztését, erdőterületek életképességének javítását, természeti katasztrófák által érintett mezőgazdasági területek termőképességének helyreállítását, a vállalatoknak nyújtott tanácsadási és üzletvezetési szolgáltatások bővítését.

A politikus a magyar gazdaságpolitika elismerésének tartja, hogy az EIB a nyáron Budapesten nyitott irodát.

Vazil Hudák, az EIB alelnöke szerint a versenyképesség érdekében támogatják az országok tradicionális gazdasági szektorait, segítik a munkahelyek megőrzését, igyekeznek a területi különbségeket csökkenteni, illetve javítani az emberek életminőségét. A hitelkeret és az európai uniós források lehetővé teszik, hogy javuljon az országok versenyképessége, gazdasági termelékenysége.