Sokáig drága maradhat az élelmiszer

Tartósan magas élelmiszerárakra számít az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) vasárnap megválasztott új főigazgatója.
MTI-Eco, 2011. június 27. hétfő, 15:56
Fotó:

Nemcsak egy pár évig lesznek drágák az élelmiszerek; nem átmeneti egyensúlyhiányról van szó - mondta hétfőn a brazil José Graziano Da Silva.

Az új főigazgató kifejtette, hogy a drágulás a pénzpiacokkal van összefüggésben, és amíg nem lesz stabil a globális pénzügyi rendszer, addig magasak lesznek a nyersanyagárak.

Az élelmiszerek ára idén februárban világszerte csúcsra emelkedett. Az árak a véres lázongásokat kiváltó 2007/2008-as élelmiszerválság idején regisztrált szintet is meghaladták.

Márciusban aztán - nyolc hónapig tartó folyamatos emelkedés után - csökkenés indult, és az OECD-FAO nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a trend a következő hónapokban sem változik. Az idei betakarítási szezon jónak ígérkezik, az árak így rövid távon mérséklődnek, a magas szintet azonban nem hagyják el.

A FAO szombattól július 2-ig tartja kétévenként szokásos konferenciáját római székházában, ahol egyebek mellett megvitatják a világ élelmezésének és mezőgazdaságának állapotáról készült jelentést.

HOZZÁSZÓLÁSOK