Sokakat nyugdíjazhatnak a Brexit miatt

Több ezer brit dolgozik az Európai Bizottságban, akiknek most bizonytalanná vált a helyzetük. Jean-Claude Juncker, azaz az Európai Bizottság elnöke levélben próbálta nyugtatni őket - írja az Eurológus.
Napi.hu, 2016. június 24. péntek, 14:32
Fotó: MTI/EPA

"Tudom, hogy sokan a jövőjük miatt aggódnak ezután a szavazás után. Tökéletesen megértem" - írta az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az uniós testület dolgozóinak, különösen a brit állampolgároknak egy emailben péntek délután - írja az Eurológus.

"A munkaügyi szabályzat értelmében önök uniós köztisztviselők. Európának dolgoznak. Otthon hagyták a "nemzeti kalapjukat" amikor beléptek ebben az intézménybe, és ez az ajtó nem záródik most önökre. Mint európai közszolgák, mindig lojálisak voltak az uniónkhoz, és óriási hozzájárulást tettek a közös európai projekthez. Ennek a kölcsönös lojalitásnak a szellemében fogok együtt dolgozni a többi európai intézmény elnökeivel, hogy biztosítsuk, hogy továbbra is számíthatunk az önök kiemelkedő tehetségére, tapasztalatára és elhivatottságára. Hadd biztosítsam önöket, hogy mindent megteszek, ami a Bizottság elnökeként a hatalmamban áll, hogy támogassam és segítsem önöket ebben a bonyolult eljárásban. A munkaügyi szabályokat európai szellemben fogjuk olvasni és alkalmazni" - olvasható a levélben.

Az elnök elismeri, hogy a dolgozóknak joguk van tudni, mi történik majd velük, különösen azért, mert sokukat a családja is követte Brüsszelbe, gyerekeik itteni iskolába járnak. Egyelőre nem világos, hogy nyugdíjazni kell-e az uniós tisztviselő briteket a kilépés után, és ha igen, akkor erre milyen procedúra keretében kerülhet sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.06.24 18:54

@tarTosPista: Miért a Junckert kérdezik? Kérdezzék azt az egymillió korlátolt és félrevezetett szavazót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.06.24 18:06

Miért kellene őket mostantól EU-s pénzekből jól tartani?
A leválás napjától (nem a szavazástól) szűnjön meg a munkaviszonyuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html