Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mark Drakeford a walesi fővárosban, Cardiffban tartott sajtótájékoztatóján közölte: október 23-tól november 9-ig bezárnak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a közösségi intézmények, a könyvtárak és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek.
Be kell zárniuk a fodrászatoknak, a szállodáknak és a szépségszalonoknak is - idézi az MTI.

Esküvői és temetési szertartások kivételével a vallási intézményeknek is fel kell függeszteniük működésüket két hétre.

A lakosságot arra kéri a walesi kormány, hogy maradjon otthon, ha lehetséges, dolgozzon otthonról, és a legszükségesebb bevásárlásokon, valamint napi egy rövid testedzésen kívül lehetőleg ne mozduljon ki.

Drakeford ismertetése szerint ez alól csak a kritikus fontosságú területeken dolgozók kaphatnak mentességet, illetve azok, akiknek otthoni munkavégzése fizikailag nem lehetséges.

A walesi kormány a zárlat idejére megtiltja a gyülekezést a nem egy háztartásban élők számára közterületen és zárt térben egyaránt.
A korlátozások első hete egybeesik az iskolák őszi szünetével. A walesi miniszterelnök tájékoztatása szerint a szünet után az általános iskolákban minden évfolyam számára, a középiskolákban csak a vizsgák előtt álló évfolyamokon indulhat újra az oktatás, a többi középiskolai osztálynak online oktatásra kell ismét áttérnie.

Drakeford az intézkedéseket indokolva úgy fogalmazott: a walesi kormány meggyőződése szerint a koronavírus-járvány terjedését csak mélyreható, gyors és sokkszerűen erőteljes intézkedéscsomaggal lehet megfékezni. A hétfőn ismertetett rendelet azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságon belül Walesben lépnek életbe a legszigorúbb járványmegelőző korlátozások.

Országos zárlat nem lesz

Az elmúlt napokban a brit kormány tudományos tanácsadó testületének (SAGE) több tagja is tett olyan nyilatkozatokat, hogy Boris Johnson miniszterelnöknek országos hatállyal hasonlóan szigorú, rövid, két-három hétre szóló zárlatot kellene elrendelnie a koronavírus-járvány megfékezése végett.

Johnson többször hangoztatott álláspontja szerint azonban a brit kormány kitart az Angliában minap életbe léptetett, regionális kiterjedésű, a járvány egyes gócpontjaira összpontosító készenléti rendszer mellett.

Az új, háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal, de egyik fokozat sem írja elő például azt, hogy az emberek nem hagyhatják el otthonaikat.

Az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb körzetében már a nagyon magas szint van érvényben, mivel jelenleg ebben az országrészben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta Anglián belül. Londonban szombat óta a középső, vagyis a magas készültségi fokozat érvényes.