Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy a japán kivitel 8,2 százalékkal nőtt októberben tavaly októberhez képest. Szeptemberben az export 1,2 százalékkal csökkent, 2016 óta először jegyeztek fel visszaesést.

Idén októberben a japán behozatal 19,9 százalékkal nőtt éves szinten a szeptemberi 7 százalékos bővülés után. Elemzők nagyobb, 9 százalékos exportnövekedésre és szerényebb, 14,5 százalékos importbővülésre számítottak - írta az MTI.

Japán októberi külkermérlegében 449 milliárd jen (3,95 milliárd dollár, 100 jen=250,13 forint) hiány alakult ki, ami csaknem tízszerese az elemzői várakozások átlagában szerepelt 48 milliárd jennek.

Az ország kivitele az Egyesült Államokba mintegy 12 százalékkal nőtt, elsősorban az autók és a gépipari termékek exportja bővült októberben. Az Egyesült Államokból származó japán behozatal pedig 34 százalékkal emelkedett.

Az export Kínába, amely a szigetország legnagyobb kereskedelmi partnere, 9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben a múlt hónapban. Japán kivitele Ázsiába, ahová teljes exportjának mintegy a fele irányul, 7,3 százalékkal nőtt októberben.