Sokan csalódhattak a friss amerikai adatban

Egy százalék körüli GDP-növekedést vetítetnek előre a harmadik negyedévre az Egyesült Államok kissé javuló júliusi beszerzésimenedzser-indexei - derül ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet szerdán közzétett tanulmányából.
MTI, 2016. augusztus 3. szerda, 17:00
Fotó: Stocksnap

Júliusban 51,4 pontra emelkedett az előző havi 50,9 pontról a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban. Az index előzetes értéke 50,9 pont volt.

A szolgáltatóipari és a korábban közzétett feldolgozóipari indexek adataiból képzett összesített BMI júliusban 51,8 pontra emelkedett a júniusi 51,2 pontról. Az index előzetes értéke 51,5 pont volt.

A BMI 50 pont feletti étéke a vizsgált gazdaság tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

"Akik arra számítottak, hogy az amerikai gazdaság jóval magasabb sebességi fokozatba kapcsol a harmadik negyedévben, azoknak csalódniuk kell a júliusi BMI-adatokban" - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy "az adatok alapján a GDP-növekedés az első és a második negyedévhez hasonlóan egy százalék körül stagnál a harmadik negyedév elején is".

A Markit szakértője elmondta, hogy a felmérés alapján a foglalkoztatás továbbra is növekszik annak reményében, hogy a gazdaság túljutott az átmeneti viszonylag lanyha növekedési szakaszon. Az új megrendelések az idén a legnagyobb mértékben emelkedtek most júniusban, a megrendelés-állomány pedig tavaly október óta a legmagasabb szintet érte el.

Az üzleti kilátások megítélése javul, a szolgáltatásokban január óta a legmagasabb szintet érte el - mutatott rá Chris Williamson. A gazdasági döntéshozók számára mindenképpen bíztató jel a foglalkoztatás kitartó javulása, a monetáris politika további szigorítása előtt azonban valószínűleg még több meggyőző jelét akarják majd látni a gazdasági növekedés gyorsulásának. Változatlanul nagy a valószínűsége tehát egy kamatemelésnek még az év vége előtt, de egyre inkább decemberi dátummal.

HOZZÁSZÓLÁSOK