Jövőre jön az Egyesült Királyságban az új 1 fontos érme, amely a brit királyi pénzverde, a Royal Mint szerint a világ legbiztonságosabb érméje lesz. Az új pénz egyik specialitása, hogy 12 oldalú lesz, ami nehezebbé teszi a hamisítását.

Bár az érme még nem is került forgalomba, már most sokaknak nem tetszik a váltás. Ráadásul pont az érme 12 oldala az egyik dolog, ami problémát jelent a brit automatásoknak. A berendezések átállítása - a CNN Money beszámolója szerint - ugyanis jelentős, fontban mérve több 10 milliós kiadásra kényszeríti a szektort.

Egy fiú rajza

Az új 1 fontos egyébként nem hétköznapi módon született: a Royal Mint korábban a pályázatot hirdetett új érmén szereplő rajzra, a beadott hatezer pályamunkából a 2015-ben az akkor 15 éves David Pearce rajzát választották ki. Pearce az Egyesült Királyság nemzeteire jellemző, egy tőről fakadó növényeket tette a képre. Anglia rózsával, Wales póréhagymával, Skócia pedig bogánccsal, Észak-Írország pedig a lóherével szerepel az érmén. (Az 1 fontos másik oldalán Erzsébet királynő portréja látható.)

David Pearce eléggé meglepődött, amikor megtudta, az ő munkáját választották ki. A győzelem után elmondta, hogy az egyik tanára hívta fel a figyelmét a versenyre, vesztenivalója nem volt, ezért elindult. Sok ideje ment el arra, hogy megnézze, hogyan is néz ki egy-egy pénzérme. Szintén sok időt igényelt, hogy megtalálja azokat az elemeket, képeket, szimbólumokat, amelyek az Egyesült Királyságot jelképezik. (Ha jobban elmélyedne az 1 fontos részleteiben, akkor ebben a közel 2 perces videóban megteheti.)

A fedőképen a forgalomban 2017-ben megjelenő új 1 fontos képe látható. A kép forrása: Royal Mint, Youtube.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.