Sokat buktak a megaegyetemek

Az amerikai Yale és Harvard egyetemek befektetései 30 százalék körüli veszteséget hoztak az elmúlt egy évben.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 11. péntek, 10:59
Fotó:

Amerika két leggazdagabb egyeteme, a Harvard és a Yale arról számolt be, hogy az általuk kezelt alapok mintegy 30 százalékos értékvesztést szenvedtek el az elmúlt egy évben - írja a Reuters.

A Harvard alapjának vagyona 27,3 százalékkal, azaz 11 milliárd dollárral 26 milliárdra olvadt, ennek ellenére az elmúlt évtizedben átlagosan évi 8,9 százalékos hozamot realizált, miközben az összehasonlítható alapok átlagosan 3,2 százalékot produkáltak. Az egyetem 40 éve nem tapasztalt ehhez hasonló vagyonvesztést, elbocsátásokra, illetve a campus bővítésének leállítására kényszerült.

A Yale a vártnál nagyobb, 30 százalékos veszteséget szenvedett el, 16 millió dollárra zuhant befektetéseinek értéke. Ez évi 150 millió dolláros hiányt jelent majd a 2010-2011 és 2013-2014 közötti időszakban számára, ezért a korábbi 7,5 százalék után újabb 5 százalékkal csökkentik a nem bérjellegű dolgozói juttatásokat.

Az elmúlt években mindkét intézmény erőteljesen a hedge fundok, kockázatitőke-alapok felé fordult a korábbi években, az elmúlt időszakban viszont éppen ezért más felsőoktatási intézményeknél - ahol az átlag 18 százalékos veszteség volt - nagyobb vagyoncsökkenést tapasztaltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK