Sokat vár a piac a csokioligarchától

A korábbinál bizakodóbb Ukrajna jövőjével kapcsolatban Michael Hasenstab, a jelentős ukrán állampapírcsomaggal rendelkező Templeton alap vagyonkezelője. A szintén kockázatosnak tartott magyar kötvények egyik legnagyobb vásárlója úgy véli, az elnökválasztás után megindulhat a helyzet rendezése. Mások kevésbé optimisták.
Napi.hu, 2014. május 25. vasárnap, 17:12
Fotó: Reuters

A befektetők hamarosan megtudják, hogyan sül el az ukrán kötvénypiacon vállalt kockázatuk. Aki valamikor áprilisban szállt be az üzletbe, az minden bizonnyal jól járt, ugyanis az ukrán-orosz konfliktus elmúlt napokban tapasztalt enyhülése miatt drágultak a birtokában lévő ukrán papírok. Aki korábban, az még fut a pénze után, ugyanis az év első négy hónapjában veszítettek értékükből. A mai szavazás után egy bizonytalansági tényező biztosan eltűnik: kiderül, ki nyeri az elnökválasztás első fordulóját.

A kérdés az, hogy Petro Porosenko - aki a Bloomerg Billionaires index szerint nettó egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik - megszerzi-e a győzelemhez szükséges 50 százalék feletti szavazati arányt, vagy június közepén újabb választási fordulóra lesz szükség. A 48 éves Poroshenko 91 százalékos tulajdonosa a Roshennek, Ukrajna legnagyobb édességgyártójának, amely évente 450 ezer tonna csokoládétermékkel árasztja el a piacot. A cég a Tibit, a Dunakavicsot, illetve a Cherry Queent is gyártó Bonbonetti Choco Kft. többségi tulajdonosa.

Vissza a tárgyalóasztalhoz

Porosenko egyebek mellett azzal állította maga mellé  - a körvélemény-kutatások szerint - az ukránok több mint 40 százalékát, hogy megígérte: visszatereli Oroszországot a tárgyalóasztalhoz. (Ellenfelei közül várhatóan senki sem éri el a tíz százalékot.) A kiegíezést akaró jelölt fölényes vezetése viszont egyebek mellett azzal jár, hogy az erősödött a kereslet az ukrán állampapírok iránt. Ennek köszönhetően a 2017-ben lejáró devizakötvények hozama 19 napos szánkázás után 10,4 százalékra, április első napjai óta nem látott szintre csökkent. A 2023 áprilisában lejáró papírok hozama 9,09 százalék.

Hinta-palinta
Petro Porosenko másfél évtizede lett parlamenti képviselő. Saját pártot alapított, amely részt vett az oroszbarát Viktor Janukovicsot támogató Régiók Pártja politikai szövetségnek. Később átállt az Európa-párti Viktor Juscsenko mögött álló csoporthoz, a Mi Ukrajnánkhoz. Az utóbbi elnöksége alatt külügyminiszter lett egyik mostani ellenfele, Julia Timosenko kormányában. Hírek szerint Juscsenkóval továbbra is jó barátságban van, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy egy ideig gazdasági miniszterként tevékenykedjen Janukovics elnöksége idején. A novemberben kezdődött tüntetéseken az utcán is támogatta az Európa-barát demonstrálókat. Azt ígérte, hogy ha elnökké választják, eladja édesipari vállalatbirodalmát.

A befektetők ugyanakkor még messze nem nyugodtak meg. A választások jelentik az első lépést a politikai stabilizáció felé - vélik a Goldman Sachs elemzői. Tény viszont, hogy Moszkva még nem tette világossá, elfogadja-e, és ha igen, milyen feltételekkel a szavazás eredményét - teszik hozzá. Az Aberdeen Asset Management vagyonkezelő szakértői szerint az ukrán kötvények túl kockázatosak és az elnökválasztás várhatóan nem csillapítja le a feszültségeket az országban.

Reformáltak

A tíz százalék alatti hosszú hozamok nem ellensúlyozzák egy olyan ország kötvényeinek a kockázatosságát, amely végső soron akár szét is eshet - mondja Szabó Viktor londoni pénzpiaci kereskedő utalva a tízéves papírokkal elérhető haszonra. A Bank of America ugyan valamivel kevésbé látja kockázatosnak az ország állampapírjait, mint korábban, ám továbbra is a bizonytalan politikai-gazdasági helyzetre figyelmeztet. Hasenstab ígéretesebbnek tartja az ukrán befektetéseket, mint egy évvel ezelőtt.

Az átmeneti kormány rendkívül nagy munkát végzett a kemény reformok terén - utal arra, hogy teljesítették például az IMF két régi kérését: elálltak a hrivnya leértékelődésének útjából és felemelték a lakossági gáz árát. Az előbbi több mint harminc százalékkal ér kevesebbet, mint az év elején - egy dollárért ma már közel 12 hrivnyát kell adni -, az utóbbi másfélszeresére emelkedett.

Kiszámíthatatlan medve

Oroszország teljesen kiszámíthatatlan - nyilatkozta Porosenko a hét végén a CNBC-nek. Más szóval ő is elképzelhetőnek tartja, hogy Moszkva nem ismeri el az elnökválasztás eredményét. Az orosz álláspont szerint még mindig Viktor Janukovics Ukrajna elnöke, akit a parlament váltott le februárban, miután Kijev utcáin több mint százan haltak meg, amikor a katonaság egyes alakulatai rálőttek a kormány ellen hónapok óta tüntető tömegre.

Senki sem látta előre a Krím elleni agressziót - folytatta a csokikirály. Mit sem törődve a félsziget bekebelezésének óriási árával, a nemzetközi szankciókkal, a gazdasági lefékeződésével, a nemzeti valuta leértékelődésével és az energiapiacon teremtett bizonytalansággal, Oroszország végrehajtotta a támadást a Krím ellen. A politikus a CNBC-nek is megerősítette, hogy mindennek ellenére gyorsan véget akar venni az Oroszországgal szembeni konfliktusnak. Két dologból nem engednek: a Krím "biztonságából" és Ukrajna közeledéséből Európához. A déli és a keleti terület oroszbarát lázadói amnesztiát kaphatnak, ha leteszik a fegyvert.

Nem szabad egy oligarcha kezébe adni a hatalmat - mondta a CNBC-nek Olga Bogomolets egy másik elnökjelölt, a Bogomolets Nemzeti Orvosegyetem professzora. Amikor ilyen emberek kerülnek politikai döntési pozícióba, az mindig az ország megosztásához vezet, mivel az oligarchák mindig versenyeznek azon, melyikük a nagyobb kutya. Szerinte ha egy erős üzletember nyeri a választást, akkor nem változik Ukrajna mély a megosztottsága, amelyben a társadalom öt százaléka tartozik az oligarchiához, míg 95 százaléka nincstelen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.05.26 02:00

Olvasd el,van ám gerinc,szilárd jellem!!!Csak a gaszon,csak a profit!

"Hinta-palinta
Petro Porosenko másfél évtizede lett parlamenti képviselő. Saját pártot alapított, amely részt vett az oroszbarát Viktor Janukovicsot támogató Régiók Pártja politikai szövetségnek. Később átállt az Európa-párti Viktor Juscsenko mögött álló csoporthoz, a Mi Ukrajnánkhoz. Az utóbbi elnöksége alatt külügyminiszter lett egyik mostani ellenfele, Julia Timosenko kormányában. Hírek szerint Juscsenkóval továbbra is jó barátságban van, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy egy ideig gazdasági miniszterként tevékenykedjen Janukovics elnöksége idején. A novemberben kezdődött tüntetéseken az utcán is támogatta az Európa-barát demonstrálókat. Azt ígérte, hogy ha elnökké választják, eladja édesipari vállalatbirodalmát."
Ezzel a talpig becsületessel sokra fogjátok vinni ukránok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.05.26 01:54

Nem tudom szerencsés az ha egy ország vezetője az üzleti életből jön.Mert ha előtte történelmi tanár volt azt mi tudjuk nem szerencsés.
Minél szegényebb az ország annál nagyobb az ígéret,ami elvárást generál.Aztén jön a milliók felébredése,csalódás.Szokásos forgatókönyv.Itt se lesz ez másként.A politika és gazdasági elit nagyon mohó lett az utóbbi húsz évben.Ezt kéne letörni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html