Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők hamarosan megtudják, hogyan sül el az ukrán kötvénypiacon vállalt kockázatuk. Aki valamikor áprilisban szállt be az üzletbe, az minden bizonnyal jól járt, ugyanis az ukrán-orosz konfliktus elmúlt napokban tapasztalt enyhülése miatt drágultak a birtokában lévő ukrán papírok. Aki korábban, az még fut a pénze után, ugyanis az év első négy hónapjában veszítettek értékükből. A mai szavazás után egy bizonytalansági tényező biztosan eltűnik: kiderül, ki nyeri az elnökválasztás első fordulóját.

A kérdés az, hogy Petro Porosenko - aki a Bloomerg Billionaires index szerint nettó egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik - megszerzi-e a győzelemhez szükséges 50 százalék feletti szavazati arányt, vagy június közepén újabb választási fordulóra lesz szükség. A 48 éves Poroshenko 91 százalékos tulajdonosa a Roshennek, Ukrajna legnagyobb édességgyártójának, amely évente 450 ezer tonna csokoládétermékkel árasztja el a piacot. A cég a Tibit, a Dunakavicsot, illetve a Cherry Queent is gyártó Bonbonetti Choco Kft. többségi tulajdonosa.

Vissza a tárgyalóasztalhoz

Porosenko egyebek mellett azzal állította maga mellé  - a körvélemény-kutatások szerint - az ukránok több mint 40 százalékát, hogy megígérte: visszatereli Oroszországot a tárgyalóasztalhoz. (Ellenfelei közül várhatóan senki sem éri el a tíz százalékot.) A kiegíezést akaró jelölt fölényes vezetése viszont egyebek mellett azzal jár, hogy az erősödött a kereslet az ukrán állampapírok iránt. Ennek köszönhetően a 2017-ben lejáró devizakötvények hozama 19 napos szánkázás után 10,4 százalékra, április első napjai óta nem látott szintre csökkent. A 2023 áprilisában lejáró papírok hozama 9,09 százalék.

A befektetők ugyanakkor még messze nem nyugodtak meg. A választások jelentik az első lépést a politikai stabilizáció felé - vélik a Goldman Sachs elemzői. Tény viszont, hogy Moszkva még nem tette világossá, elfogadja-e, és ha igen, milyen feltételekkel a szavazás eredményét - teszik hozzá. Az Aberdeen Asset Management vagyonkezelő szakértői szerint az ukrán kötvények túl kockázatosak és az elnökválasztás várhatóan nem csillapítja le a feszültségeket az országban.

Reformáltak

A tíz százalék alatti hosszú hozamok nem ellensúlyozzák egy olyan ország kötvényeinek a kockázatosságát, amely végső soron akár szét is eshet - mondja Szabó Viktor londoni pénzpiaci kereskedő utalva a tízéves papírokkal elérhető haszonra. A Bank of America ugyan valamivel kevésbé látja kockázatosnak az ország állampapírjait, mint korábban, ám továbbra is a bizonytalan politikai-gazdasági helyzetre figyelmeztet. Hasenstab ígéretesebbnek tartja az ukrán befektetéseket, mint egy évvel ezelőtt.

Az átmeneti kormány rendkívül nagy munkát végzett a kemény reformok terén - utal arra, hogy teljesítették például az IMF két régi kérését: elálltak a hrivnya leértékelődésének útjából és felemelték a lakossági gáz árát. Az előbbi több mint harminc százalékkal ér kevesebbet, mint az év elején - egy dollárért ma már közel 12 hrivnyát kell adni -, az utóbbi másfélszeresére emelkedett.

Kiszámíthatatlan medve

Oroszország teljesen kiszámíthatatlan - nyilatkozta Porosenko a hét végén a CNBC-nek. Más szóval ő is elképzelhetőnek tartja, hogy Moszkva nem ismeri el az elnökválasztás eredményét. Az orosz álláspont szerint még mindig Viktor Janukovics Ukrajna elnöke, akit a parlament váltott le februárban, miután Kijev utcáin több mint százan haltak meg, amikor a katonaság egyes alakulatai rálőttek a kormány ellen hónapok óta tüntető tömegre.

Senki sem látta előre a Krím elleni agressziót - folytatta a csokikirály. Mit sem törődve a félsziget bekebelezésének óriási árával, a nemzetközi szankciókkal, a gazdasági lefékeződésével, a nemzeti valuta leértékelődésével és az energiapiacon teremtett bizonytalansággal, Oroszország végrehajtotta a támadást a Krím ellen. A politikus a CNBC-nek is megerősítette, hogy mindennek ellenére gyorsan véget akar venni az Oroszországgal szembeni konfliktusnak. Két dologból nem engednek: a Krím "biztonságából" és Ukrajna közeledéséből Európához. A déli és a keleti terület oroszbarát lázadói amnesztiát kaphatnak, ha leteszik a fegyvert.

Nem szabad egy oligarcha kezébe adni a hatalmat - mondta a CNBC-nek Olga Bogomolets egy másik elnökjelölt, a Bogomolets Nemzeti Orvosegyetem professzora. Amikor ilyen emberek kerülnek politikai döntési pozícióba, az mindig az ország megosztásához vezet, mivel az oligarchák mindig versenyeznek azon, melyikük a nagyobb kutya. Szerinte ha egy erős üzletember nyeri a választást, akkor nem változik Ukrajna mély a megosztottsága, amelyben a társadalom öt százaléka tartozik az oligarchiához, míg 95 százaléka nincstelen.