Sokba kerül a kormányválság a szomszédban

A román sajtó azt találgatja, mennyibe kerülhet az országnak a kormányválság a lej gyengülése és a politikai bizonytalanság miatt visszaeső gazdasági tevékenység nyomán. Nem kicsi a cech.
Barabás Júlia, 2017. június 25. vasárnap, 10:57
Fotó: MTI/EPA

Románia gazdasága megérzi a Grindeanu-kabinet leváltása körüli cirkuszt, a politikai válságnak számszerűsíthető ára van - írja a Maszol. Szerdán évek óta nem látott mértékben gyengült a lej, majdnem 4,6 lejre szökött az euró árfolyama. Legutóbb öt éve, 2012 augusztusában állt ezen a szinten a román fizetőeszköz.

A gyenge hazai valuta következtében nő a külkereskedelmi mérleghiány, mivel az importárukért többet kell fizetni. Egy átlagos hónapban a behozatal értéke 5,5 milliárd euró. 4,55 lejes árfolyam esetén ez 25 milliárd lejt tesz ki, ám 4,59 lejjel kalkulálva már 25,24 milliárdot. A különbség havi szinten 240 millió lej, egy hét alatt tehát hozzávetőleg 60 millió lej, vagyis 13 millió euró.

A költségvetési hiány fedezésére idén hárommilliárd euró hitelt terveznek felvenni. A kölcsön után fizetendő kamat jelenleg 3,75 százalék, ami 112 millió eurónak felel meg. A belpolitikai válság azonban rontja a gazdasági kilátásokat, így megtörténhet, hogy gyengül a befektetők kereslete a román kötvények iránt, ami feltolja a hozamukat. Egy 0,25 százalékos növekedés nyolcmillió euróval terhelné meg az államháztartást.

A Bukaresti Értéktőzsde indexe egy hét alatt 1,63 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a tőzsdén jegyzett vállalatok összértéke 550 millió lejjel, 122 millió euróval lett kisebb. Mindezek mellett a gyengélkedő lej miatt többet kell fizetni az euróban kialkudott lakbérekért, a mobilszolgáltatásokért, illetve a devizahitelek kamata is drágul.

HOZZÁSZÓLÁSOK