Sokéves csúcson az amerikai bizalmi index

Tizenhét év óta a legoptimistábbak az amerikai fogyasztók, mind jelenlegi helyzetüket, mind a kilátásokat kedvezően ítélik meg - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. október 31. kedd, 20:17
Fotó: Pixabay

A Conference Board kutatóintézet kedden közölte, hogy fogyasztói bizalmi indexe októberben 125,9 pontra emelkedett a szeptemberi 120,6 pontról. 2000 decembere óta ez a legmagasabb érték.

A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató 146,9 pontról 151,1 pontra emelkedett, a hat hónapra előretekintő várakozásokat jelző index pedig  103,0 pontról 109,1 pontra ment föl.

A fogyasztói bizalmat erősítette a jó munkaerő-piaci helyzet, amelynek megítélése 2001 nyara óta a legkedvezőbb volt októberben - mondta Lynn Franco, a Conferenc Board illetékes igazgatója. A fogyasztói várakozások azt mutatják, hogy a gazdaság stabil ütemben fog nőni az év hátra lévő részében.

A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe és a Michigan hangulatindex a legfontosabb mérőszám a fogyasztás alakulásának megbecsléséhez. A háztartások fogyasztása adja az amerikai GDP mintegy 70 százalékát.

AFP / Saul Loeb

HOZZÁSZÓLÁSOK