A világ olajiparának cégvezetői általában a fekete arany jelenéről és jövőjéről tárgyalnak az olyan nagy nemzetközi konferenciákon, mint a londoni International Petroleum Week, ám idén a gáz viszi el a show-t - írta a Financial Times (FT). Eddig másodrendű energiahordozónak tekintették a földgázt, amely nem számíthat arra, hogy befolyásolja a világ energiaellátását, azaz csak helyi jelentőse lehet.

Az olajpiac egymaga nagyobb volt, mint a világ összes többi árupiaci termékének adásvétele, azért aztán az olajipar lenézően kezelte a fekete arany minden riválisát. Idén azonban a nem csekély rongyrázással - ötcsillagos szállodákban rendezett fogadások sorával - színezett, háromnapos olajipari bulin egy teljes napot a gázra szánnak.

Óriási fordulat

Nem is olyan régen, 2013-ban még elképzelhetetlen lett volna, hogy e rendezvényen önálló gázipari előadássorozatot tartsanak - mondta az FT-nek Keun-Wook Paik, az Oxford Institute for Energy Studies szakértője a tanácskozás tanácsadója. A susogó energiahordozó túlságosan jelentéktelennek minősült ehhez.

Nagyot fordult azonban a világ: az olyan olajmultik, mint a Shell vagy a BP befektetési terveiben nő a gázkitermelés és az alternatív energiatermelés szerepe. A gáz 25 százalékkal nagyobb súllyal szerepel a döntésre váró befektetési tervek között, mint az olaj - derült ki a Wood Mackenzie energia-tanácsadó cég becsléséből.

A világ legnagyobb független árupiaci kereskedői, mint például a Vitol vagy Trafigura "két kézzel tolják" a pénzt a folyékony gáz (lng) forgalmazásába. Azzal, hogy az lng útra kel a világ tengerein, a földgáz egyre inkább globálisan adható-vehető energiahordozóvá válik.

A legnagyobb változás

A fő változás azonban az, hogy az olajipar immáron kénytelen elismerni a fekete arany nagy korszakának végét. A világ olajkereslete a következő évtizedekben tetőzhet, ami arra készteti az ágazat cégeit, hogy hosszú távú terveikben számoljanak ezzel. Az elmúlt 12 hónapban az olajmultik komolyan elkezdtek a gázban és az alternatív energiában gondolkodni - mondja Marco Alvera olasz energiaipari szakértő.

Az OECD-országok tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) azt jósolja, hogy ha a kormányok agresszívebben nekilátnak klímapolitikájuk végrehajtásának, azaz felpörgetik a gáz és az alternatív energia használatát, akkor az utóbbiak aránya a világ energiatermelésében 2040-re 54 százalékra emelkedhet a 2016-os 36 százalékról.

Paul Stevens, a Chatham House kutatóintézet szakértője, aki évtizedek óta ad tanácsokat az olajtermelőknek, úgy véli, az iparág immáron nem dughatja a fejét a homokba a változásokat látva. Rugalmasabb alkalmazkodásra van szükség a változó energiamixre. Az energiatermelés elmozdulása a fosszilis energiahordozóktól az különböző forrásokból előállítható elektromos energia felé sokkal gyorsabban történik, mint amire sokan számítottak.

Örömhír az autósoknak

Az Egyesült Államok olajpala-kitermelése 50 éve nem látott szintre megy fel a következő években - derült ki az amerikai kormány energiahivatala, az Energy Information Administration friss jelentéséből, ami jó hír az autósoknak, ugyanis féken tarthatja az olaj és ezzel az üzemanyagok világpiaci árának emelkedését is. Az elmúlt év decemberéhez képest napi 100 ezer hordóval, 10,2 millió hordóra nőtt az USA olajkitermelése januárra. Az éves átlag napi 9,33 millió hordó volt 2017-ban, 10,6 millió hordó lehet 2018-ban, majd 11,2 millió 2019-ben. Ezzel az USA idén és jövőre átlépi az 1970-ben felállított 9,6 millió hordós napi kitermelési rekordot és több olajat hozhat a felszínre, mint Oroszország vagy Szaúd-Arábia.

A fotó forrása: Shutterstock.