Sokkal veszélyesebb az UV-sugárzás egy új kutatás szerint

Sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az UV-sugárzás a bőrrák kialakulásához, mint eddig gondoltuk – derült ki a Washington Állami Egyetem (WSU) kutatásából.
Csernátony Csaba, 2020. november 25. szerda, 13:52
Fotó: Shutterstock

Bár azt már eddig is tudni lehetett, hogy az ibolyán túli sugárzásnak (UV-sugárzás) köze van a bőrrák kialakulásához, a tanulmány egyértelműen összeköti a betegség terjedését az UV-fény hatásával - számol be a kutatás eredményeiről a Telex.

A kutatáshoz sütőélesztőt használtak, mert az UV-fény ugyanúgy roncsolja és megváltoztatja az abban található sejteket, mint az emberben. 150 különböző élesztőkolóniát használtak, egy hónapon belül mindegyiket 15-ször nyolc másodpercig világítottak meg UV-fénnyel.

A legerősebb lehetséges fényt, az UV-C-t használták, majd génszekvenálás segítségével azonosították a nagyjából 50 ezer mutációt, ami a sugárzás hatására következett be. A mutációk körülbelül fele összeköthető a bőrrák kialakulásával és terjedésével.

Eddig az volt az elfogadott álláspont, hogy az UV-sugárzás csak a C és T (citozin és timin) bázsipárokat roncsolja, de a kutatás eredményei szerint ritkábban, de az adenin bázispároknál is előfordul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.25 14:03

Nem kell aggódni, mert a megoldás kézenfekvő:
klímás lakásból klímás autóval a klímás munkahelyre.
Lebarnulni nem is akarok, jól érzem magam a fehér bőrömben. Én arra vagyok büszke, hogy nyáron is fehérbőrű maradok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html