Sokkoló hír az autósoknak: nagy drágulás jöhet a lengyeleknél

Lengyelországban nem kegyelmeznek az autógyártók az autósoknak - és lehet, hogy Magyarországon sem fognak -, hiába gyenge az új autók forgalma, nem csökkentik, hanem növelik az árakat. Nem is kicsit.
Barabás Júlia, 2020. december 19. szombat, 14:51
Fotó: Getty Images

Várakozások szerint Lengyelországban jövőre tíz százalékkal fog emelkedni az új autók ára - írta a Rzeczpospolita. A magyarázat az, hogy a gyártók kénytelenek áthárítani azokat a költségeiket, amelyek a környezetvédelmi és biztonsági szabványok szigorúbbá válása okoz. Ez felülírja azt is, hogy a járvány miatt visszaesett a kereslet, aminek elvileg árcsökkenést kellett volna hoznia.

Lengyelországban az év első tíz hónapjában több mint negyedével zsugorodott az újautó-piac, és ennek ellenére már idén is emelkedett az új autók ára. Az említett fejlesztési költségekre még a járvány miatti korlátozások is ráraktak egy lapáttal. Sok gyártó inkább kevesebb kocsit ad el, de többért, mint hogy árengedményekkel kényeztesse a vásárlókat.

Az idézőjeles "jó hír" a szakértők szerint az, hogy a drágulásnak köszönhetően a következő három évben az elektromos és a hagyományos autók ára közötti különbség tíz százalékra csökken, sőt, a következő öt évben akár el is tűnhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.12.19 21:33

Nem is a gyártok tehetnek róla, hanem a segghülye bürokraták, akik értelmetlen rendelkezésekkel, korlátozásokkal vegzálják a gazdaságot. Irodákban, asztal mellett, tintanyalók által kitalált, betarthatatlan baromságok, amiknek semmi köze a valósághoz. Ezért volt a dízel botrány is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html