Egy átlagos lengyel család nagyjából gyermekenként 1700 zlotyt (125 ezer forintot) ad ki az iskolakezdéskor - idézte a Business Insider Polska a a Deloitte tanácsadó cég számítását. Ennek kétharmada ruhákra, cipőkre és iskolai felszerelésekre megy el. A lengyel családok 91 százaléka már augusztusban kérelmet nyújt be kiadásaihoz való hozzájárulásért az illetékes hivatalokhoz.

Ha figyelembe vesszük, hogy a gyermekek egymástól is örökölhetnek dolgokat, akkor egy olyan családban, ahol három gyermek kezdi az iskolát szeptemberben, a kiadások a legszerényebb számítások szerint is elérik a 2742 zlotyt (202 ezer forint).

A lengyelek a tanévkezdéskor jóval többet adnak ki, mint egy ünnep alkalmával, amikor átlagosan csak 1170 zlotyt (86 ezer forint) hagynak az üzletekben. Idén a lengyelek átlagosan ugyanannyit szánnak az iskolakezdésre, mint tavaly, 30 százalékuk többet, 18 viszont kevesebbet költ. Az árak magasabbak, tehát nem többet vesznek, akik többet adnak ki. Emellett a gyerekek szükségletei is nőnek.

A a szülők már augusztusban megvásárolják azt, ami az iskolába kell és átlagosan 7,4 órát töltenek a beszerzésekkel, kivéve, ha valamelyik nagy áruházlánc hipermarketjét választják, ahol mindent egy helyen, 4 óra alatt megvehetnek. Meglepő, hogy a szülőknek fontosabb a kényelmes bevásárlás, mint az alacsonyabb ár. Főleg a nők végzik az iskolával kapcsolatos vásárlásokat, de a gyerekeknek már kiskorukban viszonylag nagy beleszólásuk van abba, mit vesznek felmenőik.