Egyetlen kérdést teszek fel az autójával kapcsolatban, és a válasz alapján meg tudom mondani, hogy képes-e ön jól bánni a pénzével vagy sem - állítja Suze Orman amerikai pénzügyi tanácsadó és tévés személyiség a CNBC cikke szerint. Az első kérdés, amelyet minden hozzá fordulónak feltesz, valójában csak bemelegítés, amelytől nem sokat vár.

Ez a kérdés így hangzik: törődik-e ön a pénzügyi biztonságával? A válasz a legtöbb esetben rövid: igen. Orman azonban úgy véli, tud egy olyan második kérdést, amelyből kiderülhet, hogy az "igen" megalapozott válsz volt-e vagy sem. Ez így hangzik: Mennyi ideig akarja megtartani az autót, amelyet jelenleg használ?

A jó válasz

A jó válasz, amelyet ritkán hallhatunk, így szól: Ameddig csak lehet. Erre ad a szakértő ötöst, ám ami ennél érdekesebb az az, hogy minden egyéb feleletre 1-est ír be a pénzügyi tanácsért hozzá fordulók képzeletbeli ellenőrzőjébe. Orman azt is elárulja miért: az autótartás borzalmasan rossz befektetés.

Az autó, akár imádja a tulajdonosa, akár csak használja, folyamatosan veszít az értékéből. Igaz ugyan, hogy sokan úgy vélik, nem lenne teljes az életük autó nélkül, vagy éppen úgy látják: praktikus okokból mindenképpen szükségük van egy saját autóra, ám azt már kevesebben gondolják át, hogy a járművüknek nem kell feltűnőnek és kütyükkel teleszórt, csicsás verdának lennie.

A lényeg az, hogy az autó egy használati eszköz, amelyet a pénzére ügyelő tulajdonos olyan hosszú ideig vezet, amíg a jármű biztonságosan és megbízhatóan működik.

Tuti recept

A legjobb módja annak, hogy valaki erősítse anyagi helyzetét az, hogy a lehető legkevesebb költi az autójára, amelytől éppen annyit vár el, amivel kiszolgálhatja a szükségleteit. Felejtse el a gyermekkori álmait ezzel kapcsolatban, ehelyett gondoljon arra, minél kevesebbe kerül az autója annál több pénze marad másra! - tanácsolja ügyfeleinek a pénzügyi szakértő.

A legjobb példa erre az autóhitel. Orman szerint ha már elkerülhetetlen, hogy az autós kölcsönből egyenlítse ki autója árát, akkor arra kell törekednie, hogy három évben belül teljesen a tulajdonába kerüljön a jármű. Gondoljon arra, hogy a sok éven át fizetett hiteltörlesztéseket átutalhatja egészségügyi vagy nyugdíj-megtakarítási számlájára is, esetleg otthona felújítására fordíthatja.

Személyes tapasztalat

A tanácsadó nem a levegőbe beszél: ő maga is megjárta korábban az említett szabályok megsértése miatt. Három évtizeddel ezelőtt egy drága BMW megvásárlásával akarta lenyűgözni akkori szerelmét, egy gazdag embert. Olyan autót választott, amelyet nem engedhetett meg magának, végül a havi 800 dolláros (210 ezer forint) autóhitel-részletek kifogtak rajta.

Ebből levonta a következtetést, amelyre az átlagember, aki úgy választ autót, hogy azzal igazodjon a divathoz, a szomszéd új verdájához, az autógyártók keltette, általában szükségtelen igényekhez, nem gondol. A tanulság így szól: Ne költsünk olyan pénzt, amivel nem is rendelkezünk olyan emberek elkápráztatására, akiket nem is ismerünk vagy esetleg éppenséggel utálunk.

Ha a sallangokat elhagyjuk, akkor oda lyukadunk ki, hogy az autó alapvetően, végül is arra való, hogy elvigye vezetőjét és utasait A-ból B-be. Nincs értelme lemerítenie valakinek a bankszámláját azért, hogy lépést tartson a szomszéddal. Az a pénze, amit erre költene, sokkal többet hoz, ha a nyugdíj-megtakarításába vagy egy jó befektetésbe, ingatlanába (otthonába) tolja be.

A nyitókép forrása: Pixels/Pixabay.com