Axel Weber a piacokra hagyta a jövőjével kapcsolatos találgatásokat csütörtökön miután ragaszkodott ahhoz egy bécsi rendezvényen, hogy addig nem kommentálja a döntését, amíg nem találkozott Angela Merkel kancellárral.


Az a hír, hogy Weber nem követheti így Jean-Claude Trichet-t az ECB elnöki posztján, némi bizonytalanságot okoz a pénzügyi piacokon abban a kérdésben, hogy így az eurózónás adósságválság kérdésében egyébként is megosztott európai döntéshozók hogy jutnak majd közös nevezőre.


A Reuters szerint Merkel Weber minél hamarabbi lelépését fogja sürgetni, hogy a lehetséges új jelölt előtt minél hamarabb megnyíljon az út - írta a Financial Times pénteken.


A döntéshozókat sokkolta Weber visszakozása, egyebek mellett azért is, mert az anti-inflációs politika szigorú őrzőjeként az egyik legesélyesebb ECB-elnöki várományosként számolt vele a piac illetve azért, mert személye garancia volt az érzékeny német közvélemény szemében a monetáris unió pénzügyi stabilitásának megtartásában.


Weber visszalépése Merkel azon szándékát is megingatta, hogy az ECB elnöki posztját Németországnak biztosítsa, és így megnyílhat az út a másik nagy esélyesként emlegetett Mario Draghi előtt. Az olasz jegybankár mellett még lehetséges jelöltként emlegetik a luxembourgi Yves Merchet, aki a legrégebbi tagja az ECB monetáris tanácsának, és a finn központi bank kormányzóját, Erkki Liikanen.


Fel van adva a lecke

A döntés miatt Merkel kancellárra nagyobb nyomás nehezedik abban a kérdésben is, hogy német szavazókat és a koalíciót megnyugtató, Berlin által megkövetelt szigorúbb fiskális szigort ráerőltesse az eurózónás tagállamokra. Weber döntése viszont az adósságválság megoldása szempontjából két kulcsfontosságú csúcstalálkozó - március 11 illetve 24- 25. - előtt történt, ami szintén gyengíti Merkel pozícióját.


Az ECB eddig fontos szerepet játszott a válságra adott válaszaival, egyebek mellett azzal, hogy az adósságválsággal küszködő periféria országainak állampapírjaiból vásárolt  piacok lenyugtatása céljából. A frankfurti központú ECB legutóbb a portugál állampapírok vásárlásával lépett közbe csütörtökön - legalábbis devizapiaci kereskedők szerint - miután a tízéves állampapírok hozama újabb csúcsra emelkedett.


A Reutersnek nyilatkozó bennfentesek szerint ezt az állampapír-vásárlásra vonatkozó döntést Weber nyíltan kritizálta tavaly májusban, ami a testületi fegyelmet is sértette. Egyéb források szerint Weber azért döntött a visszalépés mellett, mert a német kormány közölte vele, hogy jelölése mellett az eurózónás tagállamok közül vélhetően nem mind áll ki.


A francia tisztviselők szerint Merkel és Sarkozy még nem vitatta meg az ECB utódlásának kérdését, de a helyzetet ismerő források szerint Párizsnak az ECB-elnökjelölt nemzetiségénél fontosabb, hogy Trichet-hez hasonló kvalitású utódot találjanak - írja a Reuters.


Nyílt sértődés


A döntéshozók körében nagy bizonytalanságot okoz az ECB-t biztos kézzel vezető Trichet utódlása körül kialakult helyzet, miközben a német helyi sajtó kommentárjai szerint Weber bejelentése komoly presztízsveszteséget jelent a németeknek az eurózóna monetáris berkeiben.


A Bundesbank elnöke nem vesz rész a pénteki francia-német pénzügyminiszteri találkozón - közölte a német pénzügyi tárca szóvivője. Sőt, a Handelsblatt szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter dühét kinyilvánítva nem hajlandó együtt mutatkozni Weberrel. A Bundesbank közleménye szerint Webert a találkozót követő sajtótájékoztatón Anderas Dombert, a monetáris tanács tagja fogja képviselni.