Fordul a kocka az EU-ban: Orbán most mosolyoghat

Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Eszéken Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott munkaebédjét követően.
K. Kiss Gergely, 2019. november 28. csütörtök, 18:06
Fotó: Pixabay

A 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzéseiről szólva Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "mind a négy pont közel áll a szívünkhöz, nagyszerű lenne, ha a kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat".

A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban - idézi az MTI a magyar kormányfőt.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, "történelmileg jól megalapozottak, nemcsak barátok vagyunk", az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz. "Nagyon is érdekünk, hogy szomszédaink sikeresek legyenek" - hangsúlyozta.

2019 július 1. óta Finnország az EU soros elnöke. A finn politikusok többször összetűzésbe kerültek a magyar kormánnyal, főképp az uniós költségvetés és a jogállamiság kérdése ügyében. 2020 január 1-től viszont Horvátország veszi át a posztot, amely kedvező fordulat lehet az Orbán-kabinet számára.

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben - emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával.

Végül kijelentette, a csütörtöki tárgyalásokat követően rendkívül derülátó a kétoldalú kapcsolatok jövőjét illetően. Orbán Viktor újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának - a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott - felfüggesztése az Európai Néppártban (EPP), amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát.

Kölcsönös gesztusok

A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen. Úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. "Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy meg tudják beszélni a vitás kérdéseket, "a nyitottság és a barátság" adott.

Ismét hangsúlyozta, hogy a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt. "Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. "Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk" - mondta. Hozzáfűzte, hogy egyelőre várnak, értékelniük kell a helyzetet, és csak utána dönteni. Ez két-három hónapig is eltarthat szerinte.

Andrej Plenkovic arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, és mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, valamint különböző határon átnyúló projekteket fejlesszen. A két miniszterelnök a nap folyamán átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.

Plenkovic szerint ezzel szimbolikusan kifejezték tiszteletünket a Horvátországban élő magyarok iránt, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány hasonlóan gondoskodik a magyarországi horvátokról. "Támogatja a magyarországi horvátok központjait, amelyek több megyében és városban is működnek" - mondta.

Plenkovic kiemelte: Magyarország Horvátországnak az ötödik-hatodik külkereskedelmi partnere. Szavai szerint különösen fontos az általa vezetett kormány számára, hogy mandátuma alatt tovább fejlessze az öt északi és keleti horvátországi megyét.

"A következő költségvetési időszakban ezekre a területekre nagy hangsúlyt fektetünk, mert mind horvátországi, mind európai viszonylatban el vannak maradva" - jelezte. Plenkovic elégedettségének adott hangot, hogy Orbán Viktor kifejezte érdeklődését a horvátországi beruházások, valamint a magyarországi és horvátországi megyék együttműködése iránt.
A horvát kormányfő országa uniós elnökségének prioritásait úgy foglalta össze: "Európa, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír".

Plenkovic elmondása szerint három nagy területre összpontosítanak majd: a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követő viszonyrendszer kialakítására, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről szóló tárgyalások folytatására, valamint az EU-bővítésére.

Mint mondta, számos találkozót tartanak majd Délkelet-Európa és az EU-tagországok vezetői Zágrábban. "Elsősorban meg kell találni a lehetőséget, hogy újra megnyissuk a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával" - húzta alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.03 18:03

@narancsragacs:
Na, ez qrva jó :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.01.03 16:44

Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.11.28 18:58

És a jövőben hernádi fogja összeszedni rácsel szétdobált szaros pelenkáit :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html