Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soros György magyar származású milliárdos üzletember hevesen támadja Vlagyimir Putyin orosz államfőt Oroszország szíriai katonai szerepvállalása miatt. A világ egy történelmi nagyságú humanitárius katasztrófát láthat Szíriában, amelyért felelősség terheli a Kreml urát is.

Putyin ennek a rettenetes polgárháborúnak a részesévé vált azzal, hogy támogatja szíriai szövetségesét, Bassár el-Aszad elnököt - idézte a CNBC a befektető weboldalán megjelent közleményét. Amikor a tények világossá válnak, és alátámasztják, hogy az oroszok bombázták Aleppó városát, a világ a modern kor legszörnyűbb háborús bűneként fogja nyilván tartani ezt az esetet.

Soros szerint az orosz repülőgépek támadásának civilek estek áldozatul a városban. A csapás célja a szíriai kormány földi csapatainak támogatása volt.

Emberiség elleni bűntettek

Putyin elnök minden erejével azon van, hogy kihasználja azt a négy hónapos átmeneti állapotot, ami az amerikai elnökválasztási harc hajrája és az új elnök január 20-ai beiktatása között eltelik. Eközben a régi elnök már, az új pedig még nem tudja határozottan képviseli az Egyesült államok érdekeit. Ez egy szimpla szívtelen politikai számítás a részéről - írja az üzletember közleményében.

Soros Oroszország, Európa és a világ többi részének társadalmaihoz fordult azzal a kéréssel, hogy ne nézzék tétlenül azt a szégyent, ami Szíriában történik. Tiltakozzanak, hátha a nemzetközi felháborodás rábírja Putyin elnököt arra, hogy felhagyjon az emberiség elleni bűntettek elkövetésével.

Mások szerint is

Az orosz kormány nem adott azonnali választ az üzletember vádjaira és felhívására.

A szíriai polgárháború új lendületet kapott a múlt hónapban, miután összeomlott az orosz és amerikai támogatást is élvező tűzszünet. A két fél között - akik ellentétes oldalon állnak a konfliktusban - emiatt nőtt a feszültség.

A hírügynökségek megerősítették Soros állítását, miszerint Oroszország csatlakozott a szíriai kormányerők Aleppó lázadók kezén lévő része elleni támadásokhoz. Ennek civil áldozatai is vannak, ugyanis több százezren a többfelől ostromlott városban rekedtek. A humanitárius katasztrófára az emberjogi szervezetek és az ENSZ is figyelmeztetett.

Újabb pénz a menekülteknek

Soros nem új játékos a geopolitikai konfliktusokban. Nyitott Társadalom Alapítványa programok sorát finanszírozza a világ minden táján. Néhány hete jelentette be, hogy újabb félmilliárd dollárt ad olyan kezdeményezéseknek és vállalatoknak, amelyek részt vesznek a menekültek és a bevándorlók segítésében.

Orosz erősítés

Oroszország elismerte, hogy Szíriába telepítette a C-300BM (a NATO terminológiája szerint SA-23 Gladiator) típusú légvédelmi rakétarendszerét. Nyugati források eddig is írtak erről, az orosz védelmi minisztérium most hivatalosan is megerősítette ezt az információt - tudósított a RIA Novosztyi hírügynökség. A C-300 képes az amerikai repülőgépek és szárnyas-rakéták befogására is. Igor Konasenkov vezérőrnagy nyilatkozata szerint a rendszer feladata a tartuszi orosz támaszpont védelme és az orosz hadihajók biztonságának szavatolása. Értetlenül fogadta az amerikaiak riadalmát, mondván védelmi rendszerről van szó.