Soros üzent Orbánnak is - ellenzi a kötelező kvótákat

Soros György együttműködést sürget az EU és Szíria szomszédai között, és ellenzi a kötelező befogadó kvótákat.
MTI, 2015. november 10. kedd, 06:31
Fotó: MTI/EPA

A migrációs válság a világ "legsürgetőbb" problémája, amelyet leghatékonyabban vándorlás helyett a Szíriával szomszédos országokban lehetne kezelni, és ebben Európának együtt kell működnie Törökországgal és a Szíriával szomszédos többi országgal - jelentette ki a hétvégén Isztambulban néhány újságíró előtt Soros György milliárdos befektető a The Wall Street Journal blogjának beszámolója szerint. A magyar származású amerikai üzletember - aki egyik legfőbb szószólója a menekültek befogadásának - elmondta, hogy ellenzi a kötelezően előíró kvótákat, de arról is szólt, hogy az álláspontja a menekültválság kérdésében ellentétes Orbán Viktoréval.

Soros szerint a migránsválsággal kapcsolatban pánik lett úrrá a menedékkérőkön, a közvéleményen és a kormányokon is. Noha megítélése szerint vannak "fontos konstruktív erők", a pánik a szorongatottság és a zavarodottság érzetét kelti, ami nagyon káros.

Rámutatott: a legtöbb migráns útja Törökországon keresztül vezet, ezért szükség van az együttműködésre Ankarával, amire megítélése szerint Európa és különösen Angela Merkel német kancellár hajlandó.

Támogatni kell a frontországokat

Kifejtette, hogy az áldozatoknak hatalmas károkat okozó, rendezetlen vándorlásnál olcsóbb és hatékonyabb lenne, ha "a menekülteket ott várakoztatnák, ahol vannak", erről pedig Európának Törökországgal, valamint Libanonnal és Jordániával is meg kellene állapodnia. Megítélése szerint a kétmillió menedékkérőt befogadó Törökországot a múltban fizetettnél nagyobb összeggel, évente és személyenként 5 ezer euróval kellene kompenzálni, méghozzá azért, mert a megnövelt összegnek magában kell foglalnia a gyerekek oktatását, "felkészítésüket a jövőre, amikor Európában végre elfogadják őket". S hasonló megállapodások kellenének más frontvonalbeli országokkal, Libanonnal és Jordániával is.

Mint mondta, becslések szerint mindennek a költsége meghaladja az évi 10 milliárd eurót, amit hivatalosan nem fogadnak el Európában, mert nem tudják, hogy honnan fognak ennyi pénzt előteremteni.

Soros megítélése szerint Európának "reális módon nehéz lenne több mint egymillió migránst felszívnia, mert azt csak önkéntes alapon lehet megtenni". Hangsúlyozta, hogy ellenzi a kötelező kvótákat. "Ezek nem működnek, ellentétesek az Európai Unió jogi keretével és a menekültekről szóló nemzetközi egyezménnyel" - mondta. Ugyanakkor utalt rá, hogy sok uniós ország nem hajlandó az önkéntes befogadásra.

Ellentétes álláspont az Orbán által képviseltnél

Soros György elismerte, hogy az általa és a Nyitott Társadalom Alapítvány által képviselt nézetek nem általánosan elfogadottak, de hozzáfűzte: "kiállunk az elveink mellett". "Aktív szerepet vállalunk mindenütt, különösen szülőhazámban, Magyarországon, ahol álláspontunk közvetlenül ellentétes azzal, amit a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor képvisel, aki jelenleg támadja a nézeteimet" - fogalmazott.

A kérdésre, hogy a migránsügyi együttműködéséért cserébe az EU-nak szemet kellene-e hunynia az alapvető emberi jogok törökországi hanyatlása miatt, Soros kijelentette, hogy alapítványa nagyon kritikus ebben a kérdésben az ankarai kormánnyal szemben. Úgy vélekedett, hogy ha Brüsszel és Ankara között megbékélés és szorosabb együttműködés jön létre, valamint újraépül a kölcsönös bizalom - amire szerinte szüksége van a vízummentes utazást szorgalmazó Törökországnak - akkor az ankarai kormány ennek érdekében javítani fog az emberi jogok ügyében képviselt politikáján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2015.11.10 10:35

El is ment az étvágyam ezt a fickót látva.
Inkább tartsa meg a véleményét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.10 09:47

Érdekes.Ez a "jóbarát" is Európát ostorozza migráns ügyben.(nem rég azt mondta hogy hogy minden migráns kapjon 4.5 millió forintot,ha nincs vegyenek fel hitelt az államok.Saját állampolgárra nem költ ennyit a Magyar állam,bár sok más sem,akkor mire fel adjunk???)
Szóval ez a "jóbarát",mint sok más aki a partvonalról kiabál be,egyik se mondja hogy a gazdag arab országok fogadjanak be migránst,és támogassák őket.Vajon miért nem....???Érdekes...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.11.10 09:08

Ő is bejött orbán utcájába, mint a baloldal és merkel is, védik a védhetetlent, becsukják a szemüket arról, amit a iszlám mond és tesz, meg aziránt, milyen emberek jönnek, és ahogy viselkednek és követelődznek és ahogy a gyerekeket és asszonyokat pajzsként hasznélják a 20 év körüli janicsárok,ahogy országokat tesznek tönkre, soha maguk után nem takarítanak, hülyét játszanak, közben ellenségük erdogán vigyorog és követelődzik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.11.10 07:22

Merkel 2.0.
Divat lett.
Hazudj ordenárét a világ előtt!
Menő vagy tőle.7
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html