Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soros György magyar származású üzletember megerősítette, hogy le akarja bontani az európai határokat - írta a londoni beirbart.com és a FrontPage Magazine arra az e-mailra hivatkozva, amelyben a befektető válaszolt a Bloomberg kérdéseire. A hírügynökség azt követően kereste meg Sorost, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az európai bevándorlás bátorításával vádolta az üzletembert.

A Bloomberg emlékezteti olvasóit, hogy Soros a legnagyobb nyugati adakozó Kelet-Európában, alapítványain keresztül egyebek mellett olyan civil szervezeteket is támogat, amelyek jogi segítséget adnak a menekültkérelmet benyújtó embereknek. Soros elektronikus levelében leszögezi, hogy hatpontos terve, amelyet az európai bevándorlási hullámmal kapcsolatban megfogalmazott, az európai értékek védelmét szolgálja.

Mi a cél és mi az akadály?

A kezdeményezés szerint az európai felelősségvállalás részeként az EU-nak a közeljövőben évente egymillió menekültkérőt kellene fogadnia. Itt tartózkodásuk első két évében évi 15 ezer eurót kellene adnia a bevándorlóknak egészségügyi és oktatási költségeik fedezésére. Emellett világszintű összefogást kellene szerveznie a Jordániában, Libanonban és Törökországban rekedt négymillió menekült anyagi támogatásának erősítésére.

Soros úgy véli, hogy az ezzel homlok egyenest ellenkező elzárkózó magyar politika aláássa az európai értékrendet. Orbán Viktor kezdeményezése célnak tekinti a nemzeti határok védelmét, a bevándorlókban pedig az ennek útjában álló akadályt lát. A Soros-féle terv ezzel szemben a menekültek védelmét tűzi ki célul, miközben a nemzeti határokat tekinti az ennek útjában álló akadálynak.

Gazdasági és demográfiai realitás

Soros elkötelezett támogatója az olyan transznacionális szervezeteknek, mint amilyen például az Európai unió - fogalmaz a konzervatív irányultságú, brit breitbart.com. Nyílt Társadalom Alapítványa (OSF) támogatást nyújt a bevándorlókat felkaroló szervezeteknek is. Emellett arról is ismert, hogy támogatja Hillary Clinton demokrata elnökaspiráns és Barack Obama amerikai elnök bizonyos kezdeményezéseit, például a Centre For American Progress kutatóintézetet.

Az OSF internetes oldala világosabbá teszi az alapító bevándorlással kapcsolatos kezdeményezéseinek hátterét. A migrációt és a menekültpolitikát gazdasági és demográfiai realitásként kellene kezelni - fogalmaznak az alapítvány szakértői. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket nem kellene alárendelni futó politikai szándékoknak, illetve az elterjedt előítéleteknek.

Európában sok civil szervezet - amelyek az OSF-nek is partnerei - felemelte a szavát a menekültválság közös európai kezelésének érdekében. Ez lenne összhangban nemzetközileg elfogadott emberi jogi szabályokkal - folytatódik az OSF állásfoglalása. Ezzel valóban éles ellentétben van Orbán Viktor korábbi megjegyzése, miszerint a bevándorlás veszélyezteti Európai keresztény gyökereit és párhuzamos társadalmakat teremt.