Generációnként egyszer adódik lehetőségük a skótoknak, hogy véleményt mondjanak országuk függetlenségéről - szögezte le Alex Salmond, Skócia első minisztere, a függetlenségpáriak vezetője a BBC hét végi tévévitájában. Ellenfele, az unionisták élén álló Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter az utolsó napokra tartogatott fő üzenetüket szegezte ezzel szembe, miszerint ha a skótok elszakadnak Nagy-Britanniától, akkor nincs többé visszaút a számukra.

Salmond leszögezte: nem egy szavazattal akarnak nyerni, hanem meggyőző többséggel. Felfogásuk szerint valójában Skóciában nincsenek olyan szavazók, akik nemet mondanak a függetlenségre. Mindenki úgy véli, hogy jobb lenne Nagy-Britannián kívül, csak vannak olyanok, akik határozottan vállalják ezt. Ők fogják az "igen" mellé tenni az X-et. Ezt önmagában a kampányuk sikerének értékeli.

Most vagy soha

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ha a nemek győznek, akkor belátható időn belül megpróbálkoznak-e egy újabb referendummal, lényegében nemmel válaszolt. Emlékeztetett arra, hogy az első két, alkotmánnyal kapcsolatos referendum 1979-ben, illetve 1997-ben volt. Emiatt beszélt arról, hogy generációnként egyszer jöhet el az alkalom a skótoknak a függetlenné válásra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a személyes véleménye.

Ha a függetlenségpáriak nyernek csütörtökön, akkor pénteken vége minden vitának, feláll a Skócia-csapat azzal a feladattal, hogy előkészítse a minél simább elválást. Az erről szóló egyeztetésbe minél több társadalmi csoport képviselőjét be akarják vonni. Megismételte elképzelését, miszerint közös maradna a két új állam valutája és jegybankja, egy fenntarthatósági egyezmény keretében rendeznék az adósság elosztását. A nagy brit pártok függetlenség esetén nem pártolják a valutauniót.

Most, aztán soha

Darling emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt jelezte: ahogy közeledik a szavazás, egyre élesebb lesz a verseny a nemek és az igenek között. Ez a tét nagyságából fakad. Az unionisták ezen a héten arra fogják figyelmeztetni Skócia lakóit, hogy ez a referendum nem olyan szavazás, mint egy választás. Ha egy szavazáson az emberek megbíznak egy kormányt, ám később csalódnak benne, akkor a következő körben elküldhetik melegebb éghajlatra.

Ha azonban a skótok kilépnek Nagy-Britanniából, akkor nincs visszaút, ha nem jönnének be a számításaik, ha nem teljesülnének a függetlenség mellett érvelők ígéretei. Az unionista tábor a félmilliósra becsült bizonytalan réteg meggyőzésére koncentrál a csütörtökig rendelkezésre álló napokban. Nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy milyen döntési jogköröket adna át London - a három nagy brit párt egyetértésével - a skót parlamentnek, ha Skócia Nagy-Britannia része maradna. Ha a nemek győznek, akkor pénteken erről indulhatnak meg az egyeztetések.

Átlagosan szoros

A BBC kiszámolta a hét végén megjelent számos közvélemény-kutatás - egymásnak ellentmondó - eredményének átlagát. A felmérések szeptember 9-12. között készültek. Ennek alapján az unionisták állnak győzelemre, ám mindössze 51-49 arányban. Hozzátartozik a képhez, hogy a nemek nagy fölényét kihozó megkérdezésben 1044 ember véleményét vették figyelembe, míg az igenek nyolc százalékpontos sikerét előre jelző kutatásban csak 705-en szólaltak meg. A részvétel nagyon magas, 90 százalék feletti lehet.

Sajátos módon mindkét fél ugyanazzal riogathatja a szavazókat. Az unionisták jó ideje figyelmeztetik az 5,3 milliós Skócia lakóit arra, hogy a kilépés esetén kicsi országként kell szembeszállniuk a világgazdaság viharaival. Ha függetlenné válik Skócia, akkor újra kérnie kellene felvételét az EU-ba. Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász viszont arról beszélt a hét végén, hogy ha a britek a 2017-ben esedékes népszavazáson Nagy-Britannia uniós kilépése mellett döntenek, akkor a szigetország - a skótokkal együtt - ugyanebbe a helyzetbe kerülhet.