Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn kéthetes mélypontra zuhant a svájci frank az euróhoz és az euróhoz képest azon spekulációk nyomán, hogy a svájci jegybank (SNB) célárfolyam meghatározásával küzdene tovább az erős nemzeti deviza ellen. Lapértesülések szerint az SNB és a kormány tárgyalásokat folytat arról, hogy miként lehetne kezelni a helyetet, és szerdára várhatók a bejelentések. (Az SNB honlapján ugyanakkor nem utal semmi arra, hogy augusztus 17-én készülnének valamire.)

A jegybank eddig azt sem jelezte, hogy milyen EUR/CHF célárfolyamot tartana kívánatosnak, a piaci pletykák 1,15-ös és 1,20-as értékről is szólnak. A svájci SonntagsZeitung azt írta, hogy a célárfolyamot valamivel 1,10 felett határozná meg a jegybank, amit később fokozatosan emelhetne. Hasonló lépésre 1978-ban már volt példa, méghozzá sikeres: akkor a német márkával szemben nem engedte a 0,80-as szint alá a frank árfolyamát.

Hétfő délelőtt 1,1460 közelébe szúrt fel a jegyzés, majd 1,14 alá korrigált. A frank a múlt héten új rekordra erősödött a svájci frankkal szemben, a keresztárfolyam 1,008 alatt is megfordult, vagyis vészesen közel került a paritáshoz.

A kérdés az, hogy az SNB meg tudja-e állítani egyáltalán a frank erősödését - fogalmazott a Mizuho Corporate Bank elemzője a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: a svájci deviza továbbra is a legkisebb kockázatú deviza, így amíg az európai adósságproblémák fennállnak, a frank marad a legerősebb.

Az SNB frankgyengítő intézkedéseinek erejét fokozhatja, hogy a svájci kormány is támogatásáról biztosíthatja szerdán a jegybankot. A SonntagsZeitung szerint a kabinet a vendéglátóipari áfa csökkentésétől kezdve az exportélénkítő lépéseken át több intézkedést is bejelenthet, hogy így segítsen az erős franktól szenvedő gazdaságon.

Merkelre és Sarkozyre is figyel a piac

Az októberi választásokhoz közeledve egyre kényesebb kérdés a politikusok számára is, hogy úgy kezdjenek valamit az ország gazdaságát sújtó frankerősödéssel, hogy a nemzeti deviza felértékelődése a külföldön bevásárló, utazó, ingatlanbefektetésben gondolkodó svájci állampolgárok számára igencsak kedvező. A kereszténydemokraták már jelezték is a napokban, hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség és támogatják az SNB-t a frankerősödés elleni harcban. A Néppárt alelnöke - aki korábban ellenezte a devizapiaci intervenciót - úgy vélte, a jegybankároknak minden rendelkezésükre álló eszközt alkalmazniuk kell.

Az európai szuverénadósság-frontról viszont csak időlegesen kapott támaszt az euró. A német Welt am Sonntag azt írta tegnap, hogy a német kormány nem zárja ki az eurókötvény-kibocsátás lehetőségét, ám a cáfolat hamar meg is érkezett. A Der Spiegelnek nyilatkozva a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble leszögezte, hogy Berlin továbbra is ellenzi a közös eurókötvény-kibocsátást, ráadásul Párizsból is hasonló jelzések érkeztek. A Reuters által idézett devizapiaci üzletkötők mindenesetre úgy vélték, hogy amennyiben Németország és Párizs nem tud dűlőre jutni, az euró újra nyomás alá kerülhet. Az EUR/USD az 1,4-es szint felé eshet, ha Angela Merkel és Nicolas Sarkozy keddi találkozója csalódást keltő eredménnyel zárul - vélekedett a Nomura Securities szakértője.

A UBS Switzerland vezetője szerint az SNB-nek készen kell állna arra, hogy több száz milliárd frank elköltésével gyengítse a nemzeti devizát. A szakember úgy véli, az árfolyamsáv felső - azaz frankgyenge - szélének 1,25-1,30 körül kellene húzódnia.

Fizessen, akinek frankbetét kell!

A múlt héten meglepő dolog történt, a londoni bankközi piacon a negatív tartományba csúszott a svájcifrank-kamat, vagyis az ebben a devizában elhelyezett betétekért még fizetni is kellett - hívja fel a figyelmet a Financial Times. Mínuszos bankközi kamatlábra volt már példa, ám a helyzet különlegességét az adja, hogy ezúttal nem csak az ultra rövid távú ráták fordultak negatívba. Pénteken a határidős piacok egészen 2013-ig jeleztek előre negatív kamatot, ami példa nélküli.