Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Néppártban (EPP) elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság, az úgynevezett "bölcsek" jelentése, és már Donald Tusk pártelnök asztalán fekszik - írja a Népszava az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. A politikus egyeztet a tagpártokkal és egy német lapértesülés szerint hamarosan találkozót kezdeményez Orbán Viktor pártelnökkel is.

A következő négy hétben, az EPP február 3-4-ei politikai gyűléséig fog eldőlni, hogy az EPP milyen sorsot szán a Fidesznek. A Népszava forrásai szerint valószínűleg meghosszabbítják a felfüggesztést vagy elhalasztják a döntést a kérdésben.

Elképzelhető továbbá, hogy a magyar kormánypárt önként kilép.Az EPP helyzetét megkönnyíti, hogy a január 31-i brexit nyomán az európai parlament baloldali frakciójából távoznak a brit Munkáspárt képviselői, illetve egy másik jobboldaliból a torykéi, így az EPP frakciójának súlya relatíve megnő, nem szorul majd rá annyira fideszes tagjaira, mint jelenleg.

Meg nem erősített hírek szerint a Fidesz kijelölt "bölcsei" ellenjelentésen dolgoznak, amelyben feltehetőleg az EPP politikai irányvonalát minősítik, mondván: a néppárt balra tolódott, letért a kereszténydemokrácia útjáról. Eközben azon is gondolkodnak, hogy a magyar kormánypárt képviselői hogyan maradhatnának a Fidesz esetleges kizárása után is a néppárti frakció tagjai. Elképzelhető például, hogy független képviselőként folytatnák pályafutásukat.