Sose lesz vége a nyugíjrendszerek bütykölgetésének

Módosíthatják a nyugdíjrendszert Romániában. Szemben Magyarországgal ott még működnek a kötelező magánnyudíjpénztárak, amelyeket nem akarnak megszüntetni, de a súlyuk csökkenhet.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 28. hétfő, 17:15
Fotó: Napi.hu

Elképzelhető, hogy Romániában megváltoztatják a nyugdíjrendszer szabályait annak érdekében, hogy több pénzt kerüljön annak első, felosztó-kirovó pillérébe, a második pillér, a kötelező magán-nyugdíjpénztárak rovására - idézte Mihai Tudose miniszterelnököt a Maszol.

A kormányfő szerint el eldönteni, hogyan osszák meg az alkalmazottak által befizetett járulékot a nyugdíjrendszer két része között, amelyek közül a második privát menedzsment alatt működik. A két rendszer jelenleg fele-fele arányban osztozik az adófizetők pénzén.

Az első pillér, amelynek alapja a mindenkori átlagfizetés, nagyobb hatásfokkal működik, mint a második - fejtegette az esetleges változtatás indokaként. A kormánynak nem áll szándékában felszámolni a nyugdíjrendszer második pillérét. Ami már ott van, az ott is marad, csak azt vizsgálják, növeljék-e az első rendszer súlyát.

HOZZÁSZÓLÁSOK