Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca nem közölte a látogatás pontos időpontját, csupán annyit tudatott, hogy néhány napon belül várható.  Közleményében Alex Azar hangoztatta: a látogatással érzékeltetni akarja, hogy Donald Trump amerikai elnök támogatja Tajvant és demokratikus kormányát, valamint elismeri a koronavírus-járvány kezelésében tanúsított lépéseiket. "Közös hitünk szerint a szabad és demokratikus társadalmak jelentik a legjobb modellt az egészség védelmére" - fogalmazott Azar.

A közleményből nem derül ki, hogy az amerikai miniszter Tajpejben találkozik-e Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Kína washingtoni nagykövetsége nem reagált a bejelentésre, de elemzői kommentárok szerint a vizit felbosszanthatja Kínát - írja az MTI összefoglalójában.

A korábbi amerikai kormányzatok - republikánusok és demokrata pártiak egyaránt - alsóbb szintű, nem miniszterek által vezetett kormányzati delegációkat küldtek Tajvanra. Eddig a Trump-adminisztráció is tartotta magát ehhez, elemzők szerint valószínűleg a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások zavartalansága érdekében. Az elmúlt hónapokban azonban az amerikai kormányzat Kínának címzett nyilvános bírálatai élesedtek, elsősorban a koronavírus-járvány eredete és kínai kezelése miatt.

Cuj Tien-kaj, Kína washingtoni nagykövete kedden részt vett az Aspen Intézet internetes tanácskozásán. A Harc a hatalomért, az amerikai-kínai viszony a 21. században című könyv bemutatója alkalmából tartott eszmecserén a nagykövet a többi között azt hangsúlyozta, hogy Pekingnek nem célja az amerikai-kínai viszony további élezése. "Nem gondolom, hogy egy új hidegháború bárkinek az érdekét is szolgálná" - fogalmazott a kínai diplomata.