Sötét árnyak Magyarország határánál

Történelmi mélypontra esett az ukrán hrivnya, miután az ország gazdasága képtelen lábra állni. Kudarcba fulladtak a valuta erősítését célzó erőfeszítések.
Barabás Júlia, 2018. január 16. kedd, 06:40
Fotó: Shutterstock

Történelmi negatív rekord született az ukrán hrivnya árfolyamában az euróhoz és a rubelhez képest - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. A fizetőeszköz átlépte a 34 hrivnya/eurós, illetve  0,499-es hrivnya/rubeles szintet. Az elmúlt négy esztendőben az ukrán gazdaság a korábbinál is rosszabbul muzsikált: az export jóval elmaradt az importtól, nem sikerült új piacokra betörni, a nemzetközi szervezetek (IMF, EU) vagy késleltetik, vagy visszatartják hiteleik folyósítását.

Így tehát sok oka van a hrivnya gyengülésének. Csak azon lehet csodálkozni, hogy a hatalom megpróbálta tartani az ukrán valuta erősebb árfolyamát. Ennek költségei láthatóak: drágák a vállalati hitelek és a magas infláció miatt hanyatlik az életszínvonal - kommentálta a történéseket Alekszi Dudcsak ukrán közgazdász és politológus.

Más szakértők is úgy vélik, hogy a gazdaság növekedésének támogatásához immár nem elég a rendszer reformja. A 2018-as évben várhatóan külföldi hitelekre szorul az ország. Eközben Porosenko elnök aláírta a 2018-as büdzsét, amelyben mindössze 2,4 százalékos GDP arányos hiánnyal számolnak. Az államadósság elérte a kritikus szintet, a GDP 60 százalékát.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.01.16 13:27

@na4: Ez mind igaz, amit írtál, de van még egy ötletem: ki kellene békülniük az oroszokkal és akkor rögtön jobban mennének a dolgok Ukrajnában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.01.16 12:29

Egyszerű az ok: mérhetetlen korrupció, munka helyett hőbörgés és rinyálás, EUs kunyerálás. Itt az eredménye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html