Majdnem teljes egyetértés van szakértői körökben azzal kapcsolatban, mivel állhat elő az amerikai Fed döntéshozó testülete (FOMC) kedden kezdődő kétnapos ülésén. Ez lesz a FOMC első olyan kamatdöntő tanácskozása, amelyet Janet Yellen, az amerikai jegybank frissen kinevezett elnöke vezet. A CNBC 41 elemzőt, befektetési stratégát és alapkezelő menedzsert kérdezett várakozásaikról.

Egy kivételével mindegyikük úgy vélte, hogy a Fed folytatja monetáris enyhítésének (tapering) visszavonását és több mint négyötödük úgy véli, hogy a bank minden idei ülésén tovább mérsékli kötvényvásárlásait. Két hónappal ezelőtt, januárban még csupán 72 százalék volt az erre számítók aránya. A közgazdászok többsége 10-10 milliárd dolláros visszalépéseket jósol - 59 százalékuk számít erre -, ennél nagyobb csökkentést 27, kisebbet 10 százalékuk vár.

Emelni vagy nem emelni

Miután jelenleg havonta 65 milliárd dollárért vásárol államkötvényeket és jelzálog fedezetű értékpapírokat a jegybank, idei hat ülésén le is zárhatja extrém monetáris enyhítési politikáját. Az erős februári munkanélküliségi adat tükrében nem kétséges, hogy folytatják a taperinget - fogalmazta meg az általános véleményt Robert Morgan, a Fulcrum Securities befektetési cég elemzője.

Nagyobb a nézetek szórása az alapkamat emelésével kapcsolatban. A megkérdezettek 60 százaléka úgy véli, hogy a Fed már jövőre növelni fogja a hitelköltségeket, míg 40 százalékuk szerint csak 2016-ban vagy ezt követően. Szintén 60 százalék azok aranya, akik szerint a Fed tartja magas kötvényállományát - ennek értéke jelenleg 4,1 ezer milliárd dollár - és 40 százalék azoké, akik szerint elkezdi lefaragni ezt. Az utóbbiak közé tartozók átlag 108 milliárdos mérséklést várnak 2015-re. A Fed egyébként úgy csökkentheti ezt, hogy elad kötvényeiből vagy nem vásárol újakat a lejárók helyett.

Yellen megszólal

A nagy többség, a szakértők 95 százaléka arra számít, hogy a Fed feladja azt a kommunikációt, amely szerint addig nem emeli alapkamatát, amíg a munkanélküliségi ráta nem csökkent 6,5 százalék alá. Jelenleg 6,7 százalékon áll ez a mutató és Yellen, illetve más döntéshozók már jelezték, hogy a munkanélküliség alakulása "nem ad teljes képet" az amerikai gazdaság állapotáról.

Az új Fed-elnök arra fogja felhasználni első kamatdöntést követő sajtótájékoztatóját, hogy elmozduljon a 6,5 százalékos mutatótól - véli Diane Swonk, a Mesirow Financial pénzügyi szolgáltató szakértője. A megkérdezettek fele szerint a jegybank nem köti magát munkanélküliségi mutatóhoz, míg ötödük úgy látja, hogy 5,6 százalék lesz az új figyelembe vett ráta. A felmérés válaszadói általában világosnak és megbízhatónak tartják a Fed kommunikációját és azt várják, hogy Yellen új szerepében első nyilvános szereplésén a munkanélküliségen túl nem változtat a bank eddigi iránymutatásán.

Kockázatok

A megkérdezettek két új veszélyt látnak a világgazdaság horizontján. Az egyik az ukrán válság, a másik a kínai gazdaság vártnál nagyobb lassulásának kockázata. A pénzpiacok túlságosan gyanútlanok azzal kapcsolatban, hogy egy új gazdasági és pénzügyi hidegháború alakulhat ki a világon - véli Allen Sinai, a Decision Economics tanácsadó cég elemzője.

Egyre erősebb bizonyítékok támasztják alá, hogy Kína és más feltörekvő országok gazdasága a vártnál kevésbé bővülhet, sőt egyesek ezek közül recesszióba fordulhatnak - hangsúlyozza Guy LeBas, a Janney Montgomery Scott szakértője. Ez komoly gátat emelhet az világgazdaság, ezen belül az amerikai gazdaság növekedése elé, éppen olyankor, amikor a belső helyzet kezd jobban festeni.