Sötét jóslat a benzinárra

Ártüskét okozhat az olajpiacon az iraki belháború elfajulása - vélik a Société Générale elemzői annak ellenére, hogy az elmúlt héten a félelmek halványulásával párhuzamosan fokozatosan csökkent az olaj ára.
Napi.hu, 2014. június 30. hétfő, 22:05
Fotó: Reuters

A londoni Brent kőolaj jegyzése egy időre 150 dollár/hordóra ugorhat a hosszú ideje kialakult 100 dollár körüli szintről, ha elfajul a helyzet az iraki polgárháborúban - vélik a Société Générale elemzői. Ha a lázadók meg tudják támadni az arab ország déli részén lévő olajlétesítményeket, akkor léphet érvénybe ez a forgatókönyv - idézi a szakértők véleményét a CNBC. Ez napi 2,6 millió hordó olaj exportját érintené.

A SocGen elemzői szerint ennek hatására a világ nagy országai összehangolt lépéssel vinnék a piacra stratégiai tartalékaik egy részét. Szaúd-Arábai, amely viszonylag könnyen tudja szabályozni kitermelését, szintén nagyobb mennyiséget exportálna, ami enyhíthetné a magas ár miatt a világpiacra nehezedő nyomást. A szakértők összességében egy ártüskére számítanak, amely nagyjából egy negyedévre keserítheti meg az autósok és minden olajszármazék-felhasználó életét.

"Csak" 120-125 dollár

A legvalószínűbb forgatókönyv egy elhúzódó polgárháború, amely egy-két évig is eltarthat. Ez időszakos, visszafogott kieséseket okozhat a kivitelben, azaz nagyjából maximum napi félmillió hordós hiányhoz vezethet - véli Michael Wittner, a SocGen munkatársa, korábbi CIA-tisztviselő. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szunnita lázadóknak nincs elég erejük a déli olajlelőhelyek eléréséhez. Ezt érzékelheti a piac is, hiszen az olaj ára a múlt héten csökkent, miután az iraki események okozta első ijedtség után 4-5 százalékkal megugrott.

A CNBC nemrégiben készült felmérése szerint a piaci szakértők 35 százaléka véli úgy, hogy a iraki belháború veszélyezteti a világ olajellátását, ami áremelkedéshez vezethet. Wittner arra hívja fel a figyelmet, hogy a lázadók szokatlan eszközökkel is okozhatnak kárt - azaz csapataiknak nem feltétlenül kell behatolniuk Irak déli részére. Teherautókba rejtett pokolgépekkel vagy szabotázsokkal is megpróbálkozhatnak. Így érhetik el az említett napi félmillió hordós kiesést, ami 120-125 dollár/hordóra lökheti fel a Brent árát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

paramparam, 2014.07.01 01:12

Csak semmi para. Ha feljebb megy a benzin ára, majd jól tovább emelik a jövedéki adót benne és rutinból az áfát. Aztán bejelentik, hogy ezektől máris olcsóbb lett a benya és mindenki még jobban fogja szeretni Orbán Viktort.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.06.30 22:33

Magassabb benzinar? Na es. A magyarok mar megszoktak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html