A londoni Brent kőolaj jegyzése egy időre 150 dollár/hordóra ugorhat a hosszú ideje kialakult 100 dollár körüli szintről, ha elfajul a helyzet az iraki polgárháborúban - vélik a Société Générale elemzői. Ha a lázadók meg tudják támadni az arab ország déli részén lévő olajlétesítményeket, akkor léphet érvénybe ez a forgatókönyv - idézi a szakértők véleményét a CNBC. Ez napi 2,6 millió hordó olaj exportját érintené.

A SocGen elemzői szerint ennek hatására a világ nagy országai összehangolt lépéssel vinnék a piacra stratégiai tartalékaik egy részét. Szaúd-Arábai, amely viszonylag könnyen tudja szabályozni kitermelését, szintén nagyobb mennyiséget exportálna, ami enyhíthetné a magas ár miatt a világpiacra nehezedő nyomást. A szakértők összességében egy ártüskére számítanak, amely nagyjából egy negyedévre keserítheti meg az autósok és minden olajszármazék-felhasználó életét.

"Csak" 120-125 dollár

A legvalószínűbb forgatókönyv egy elhúzódó polgárháború, amely egy-két évig is eltarthat. Ez időszakos, visszafogott kieséseket okozhat a kivitelben, azaz nagyjából maximum napi félmillió hordós hiányhoz vezethet - véli Michael Wittner, a SocGen munkatársa, korábbi CIA-tisztviselő. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szunnita lázadóknak nincs elég erejük a déli olajlelőhelyek eléréséhez. Ezt érzékelheti a piac is, hiszen az olaj ára a múlt héten csökkent, miután az iraki események okozta első ijedtség után 4-5 százalékkal megugrott.

A CNBC nemrégiben készült felmérése szerint a piaci szakértők 35 százaléka véli úgy, hogy a iraki belháború veszélyezteti a világ olajellátását, ami áremelkedéshez vezethet. Wittner arra hívja fel a figyelmet, hogy a lázadók szokatlan eszközökkel is okozhatnak kárt - azaz csapataiknak nem feltétlenül kell behatolniuk Irak déli részére. Teherautókba rejtett pokolgépekkel vagy szabotázsokkal is megpróbálkozhatnak. Így érhetik el az említett napi félmillió hordós kiesést, ami 120-125 dollár/hordóra lökheti fel a Brent árát.