Kína nem fogja elérni a pekingi vezetés által kitűzött, 7,5 százalékos GDP-növekedést 2014-ben - állítja a Világbank legfrissebb becslésében. A világ második legnagyobb gazdasága ezzel ellenkező pályára áll szomszédos délkelet-ázsiai országokkal szemben, amelyek az amerikai gazdaság erősödésére alapozva gyorsuló bővülésben reménykedhetnek.

A Világbank előrejelzése szerint idén 7,4 százalék lehet a növekedési ütem, ami jövőre 7,2 százalékra, 2016-ban pedig 7,1 százalékra lassulhat. A Nemzetközi Valutaalap nemrégiben szállította le saját 2014-es prognózisát 7,7 százalékról 7,5 százalékra. A Világbank szakértői szerint a kedvezőtlen változás mögött Kína számos megoldatlan problémája van, kezdve a túl nagyra hízott ingatlanszektortól a lassuló feldolgozóipari termelésig.

Reformálni kell!

Peking nemrégiben indított mini gazdaságösztönző programot, miközben igyekszik bátorítani a belső fogyasztást és fékezni a tőkebefektetéseket. Az utóbbit, illetve feldolgozóipar kibocsátást korlátozni fogja a helyhatóságok egekbe szökött adósságterhének mérséklése, a bankrendszeren kívül működő pénzügyi szolgáltatások (árnyékbankrendszer) visszaszorítása, a túlméretezett kapacitások fenntartásának-leépítésének költsége és a brutális környezetszennyezés károkozása.

Eközben a Kínát nem tartalmazó régió országai idén 4,8 százalékkal, 2015-ben és 2016-ban pedig 5,3-5-3 százalékkal növelhetik GDP-jüket. A délkelet-ázsiai országok vezetői rákényszerülhetnek azoknak a gazdasági reformoknak a végrehajtására, amelyek elkerülhetetlenségét elfedte az elmúlt évek laza monetáris politikájából fakadó pénzbőség.