Sötétebb képet fest 2011-ről az OECD

A kilábalás üteme lassabb lesz a vártnál az OECD szerint; jövő évre szóló mostani előrejelzésében a tagországok gazdaságainak már csak 2,0-2,5 százalékos növekedésével számol a szervezet a korábban jelzett 2,8 százalékos átlag helyett.
MTI-Eco, 2010. november 3. szerda, 17:57
Fotó:

Az euróövezet 2011-es növekedését most 1,5-2,0 százalékon, az Egyesült Államokét 1,75-2,25 százalékon várja az OECD. Júniusi előrejelzésében a szervezet az eurózóna GDP-jének még 1,8 százalékos, az USA gazdaságának pedig 3,2 százalékos bővülését valószínűsítette. Az OECD úgy véli, hogy a kiigazító jellegű kamatemelésre legkorábban 2012 első félévétől lesz lehetőség a gyenge növekedési kilátások miatt, feltéve, hogy az inflációs várakozások jól megalapozottak.

Nemrégiben közzétett őszi gazdasági kitekintésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is rontotta korábbi előrejelzését a jövő évre: 4,2 százalékos globális bővülést vár, a júliusi előrejelzésben szereplő 4,3 százalékkal szemben. Az euróövezet számára kissé javított az IMF: a jövő évre 1,5 százalékra emelte a növekedés becsült ütemét a korábbi 1,3 százalékról. Az euróövezeti kilábalás végre némi élénkséget mutat, de továbbra is mérsékelt és egyenetlen - áll az előrejelzésben. Az Egyesült Államok tekintetében viszont a Valutaalap is úgy látja, hogy nem lesz kellően dinamikus jövőre a kilábalás: csupán 2,3 százalékkal nő majd a gazdaság, a korábban valószínűsített 2,9 százalékkal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK